САЩ са имали план за бързо прекратяване на войната в Украйна, предлагайки на двете страни сделка „мир срещу земя и земя срещу мир“.

Това пише швейцарският немскоезичен всекидневник "Нойе Цюрхер Цайтунг", позовавайки се на поверителен разговор между журналисти от изданието и двама влиятелни германски експерти по външна политика - единият от управляващата коалиция, а другият от опозицията. И двамата настояват за анонимност, защото това, което казват независимо един от друг, е взривоопасно.

Според тях в средата на януари президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс да проучи готовността на Киев и Москва за преговори.

Предложението към Киев е: "мир срещу земя", а предложението към Москва - "земя срещу мир". Твърди се, че предложената от Вашингтон "земя" за Русия била около 20% от територията на Украйна. Това е приблизително размерът на Донбас. И двете страни, според двамата политици, отказали. Украинците, защото не са склонни да се разделят територията си, а руснаците, защото предполагат, че така или иначе ще спечелят войната в дългосрочен план.

Тези изявления са взривоопасни от една страна, защото дават косвена представа за възгледите в Белия дом, пише вестникът. Според двамата германски експерти по външна политика Байдън е искал да избегне продължителна война в Украйна и е бил готов да отстъпи части от страната. В статията е цитирано ново проучване на Rand Corporation, известен американски мозъчен тръст, според което "избягването на дълга война е по-важен приоритет за САЩ, отколкото да се позволи на Украйна "да контролира цялата си територия". (Трябва да се спомене, че в началото на войната Rand Corporation бе сред институтите, които сериозно подцениха както способността на украинците да се защитават, така и ключовата роля на западните оръжия като HIMARS във войната - бел. ред.).

Краткосрочните колебания на Байдън

Изявленията на германските експерти показват и евентуално разцепление в американската администрация по въпроса за Украйна. От едната страна, както я описват двамата германски експерти, стоят съветникът по сигурността Джейк Съливан и шефът на ЦРУ Бърнс. Те искат да приключат войната бързо, за да могат да се съсредоточат върху Китай. От другата страна са държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин. Те не желаят да позволят на Русия да се измъкне от разрушаването на базирания на правила мирен ред и настояват за по-голяма военна подкрепа за Украйна.

Според германските източници, след като Бърнс се провалил с дипломатическата си мисия в Киев и Москва, президентът Байдън решил да отстъпи пред настояванията на германския канцлер и да одобри доставката на танкове "Ейбрамс". Първоначално демократът искал да осигури трицифрено число от бойните машини на пехотата и други оръжия. Основните бойни танкове трябвало да се доставят само от европейците.

Внезапното решение все пак да се изпратят "Ейбрамс" заварило Шолц неподготвен. В късния следобед на 24 януари, в деня на решението на германския канцлер за танковете, министерството на външните работи в Берлин изпраща официални инструкции до дипломатите си във всички посолства. В тях се казва, че "федералното правителство все още не е взело решение по въпроса за доставката на бойни танкове от Германия".

В 18:30 часа на същия ден списание "Шпигел" съобщава за решението на канцлера да изпрати "Леопард 2" в Украйна. След това министерството на Аналена Бербок е принудено да оттегли изявлението си.

Тези събития позволяват да се направят два извода. Първо, Бербок очевидно не е знаела нищо за решението на канцлерството. Шолц явно го е взел без да уведоми своевременно най-важните представители на коалиционните си партньори. Това, от друга страна, е индикация, че канцлерът е бил изненадан от събитията във Вашингтон. Очевидно до последно е предполагал, че Байдън ще следва линията на шефа на ЦРУ Бърнс и съветника по сигурността Съливан.

"Нойе Цюрхер Цайтунг" посочва, че Америка ще изпрати 31 основни бойни танка Abrams, но не от активните сили, а от складовете. Ремонтът им и готовността да влязат в действие ще отнеме около година. Възможно е дотогава част от "Леопард 2" в Украйна да бъдат унищожени, затова според изданието решението е било взето "по най-лошия начин".