Посещението на Иван Гешев в САЩ е обвито в мистерия - с изключение на една от целите му, която е повече от очевидна: да се изпере имиджът му. Ако бъде поръсен със светена вода от американските институции, българският обвинител №1 би могъл задълго да запуши устите на своите критици. Вместо с миропомазване обаче, американската одисея на главния прокурор изглежда ще се запомни с фиаско.

Недвусмислени знаци

Противно на тиражираната от прокуратурата информация, Марк Прайър, организаторът на престижната "Молитвена закуска", която традиционно се провежда с американския президент във Вашингтон, дори не е чувал за г-н Гешев. Още по-недвусмислен е знакът, даден от американското посолство в София: то обясни, че американското правителство няма нищо общо с посещението на главния прокурор.

Колкото и г-н Гешев да се опитва да демонстрира близост със САЩ, те дават, при това твърде категорично, сигнали за обратното.

Преди дни американската посланичка Херо Мустафа, която скоро ще отпътува от България, направи много тревожно предупреждение към цялото общество: корупцията е изкривила начина, по който действат институциите в България. Г-жа Мустафа подчерта, че съдебната реформа у нас се протака от години. САЩ наложиха безпрецедентни санкции на шестима българи заради корупция, а в България те не са осъдени, някои дори не са уволнени, припомни посланичката.

Факт е, че българският съд и прокуратура никак не се трогнаха от санкциите по глобалния акт "Магнитски", наложени от САЩ върху български граждани. Напротив, в края на юли 2022 Прокуратурата на Република България (ПРБ) прекрати проверките срещу политика от ДПС Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

В края на 2022 американският конгресмен Уорън Дейвидсън призова да бъде санкциониран българският главен прокурор заради "крещящото пренебрежение" към санкциите, наложени по глобалния закон "Магнитски".

Прах в очите на партньорите

След неприятния "новогодишен подарък", който получи г-н Гешев, прокуратурата изведнъж реши да демонстрира активност, приличаща на опит за хвърляне на прах в очите на партньорите отвъд Океана: тя разпореди на ДАНС да провери дали санкционирани руски граждани притежават имоти в България. Всъщност данни за такива имоти отдавна са изнесени в журналистически разследвания на BIRD.

ПРБ се захвана, отново с голямо закъснение, да проверява и прокремълското Българско народно опълчение (БНО) "Шипка" - за антидържавна дейност. А в края на януари реши да се заеме и с аферата "Нексо".

На пръв поглед поне тук прокуратурата би трябвало да отбележи точки, демонстрирайки "контактите си" с американските органи. Докато в САЩ проблемът на "Нексо" произтича най-общо от липсата на регистрация (заради което им бе наложена глоба от 46,5 млн. долара и забрана за 5 години да упражняват дейност там), в България обвиненията са за пране на пари, за нарушаване на санкциите срещу Русия и други.

Развитие по разследването на "Нексо" вероятно тепърва ще има. Но още сега оставаме с впечатлението, че българската прокуратура за пореден път не си е написала добре домашното: пред парламента председателят на КФН и шефът на НАП подчертаха, че "Нексо" всъщност не оперира в България, защото не е лицензирана, следователно не попада под контрола на финансовите институции.

НАП са направили четири ревизии на дъщерното дружество на компанията NDN (в понеделник е започнала пета), които обаче не са установили никакви нарушения.

Дори г-н Гешев да остане "без закуска" в САЩ, а американският политически елит да затръшне вратите си под носа му, това самó по себе си няма да извади българската съдебна реформа от тресавището.

Политическият елит нехае за съдебната реформа

Новите данни на "Трансперънси интернешънъл" за пореден път показват, че България е сред най-корумпираните страни в ЕС. А мнозинството в 48-ото НС, също като предишните парламенти, си изми ръцете и остави на трупчета съдебната реформа в България. Законовите промени за ефективен механизъм за търсенето на отговорност на главния прокурор бяха отложени.

Нито докладите на ЕК и Венецианската комисия, които от години осветяват недъзите на българската Темида, нито изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост могат сериозно да смутят блаженството на голяма част от българския политически елит. Той не просто нехае, а изглежда активно се възползва от болестите на българската Темида. Ако следващите парламенти са копие на 48-ото НС, нищо чудно г-н Гешев да изкара пълния си мандат, който изтича в края на 2026.

Дойче Веле