В Брюксел се обсъжда нов закон за изкуствения интелект, който да ограничи рисковете от различните нови модели AI, обяви тази седмица еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пред "Ройтерс". Повод за това бе най-впечатляващия ИИ в последно време - езиковият модел и чатбот ChatGPT.

В момента съществуват някои регулации за инструменти, ползващи изкуствен интелект, но те са много повърхностни - според тях например ChatGPT е AI система с общо предназначение и може да се ползва за всякакви цели. Някои от тях обаче може да са опасни за европейските граждани - например проверка на кандидати за работа или оценка на кредитоспособността.

Вече има индикации, че ChatGPT споделя някои предразсъдъци на хората, с чиито данни се е обучил - макар да няма още скандали с расистки изцепки като други чатботове през годините. Когато обаче този инструмент се ползва от бизнеса или банковата индустрия, това може да засегне изключително много хора.

Затова е нужна промяна на законодателството, което да оцени изкуствен интелект като ChatGPT като високорисков, и да наложи по-строги изисквания за употребата му в определени области и индустрии.

Бизнесът и анализаторите обаче се притесняват, че твърде строги регулации могат да забавят развитието на индустрията, която бързо може да се окаже ключова. ChatGPT вече се ползва като помощник във всякакви задачи, свързани с писането на текст - от учители, рекламисти, журналисти, програмисти.

Тиери Бретон обаче подчертава, че обществеността трябва да бъде запозната с рисковете, свързани с ИИ, като пристрастна или неточна информация, и нарушаване на авторски права на материалите, които се ползват за обучение.

"ИИ решенията дават страхотни възможности на бизнеса и гражданите, но имат и своите рискове. Затова ни трябва солидна регулаторна мярка, за да осигурим изкуствен интелект, на който може да се доверим - такъв, базиран на висококачествени данни", коментира еврокомисарят.

ChatGPT в момента се води в отворен тест за изследователски цели. Данните, с които е обучен, са актуални към 2021 г. - тоест вече са остарели с повече от година. Не е ясно на какъв принцип ще се обновяват, макар компанията OpenAI, която разработва чатбота, да обяви наскоро платена негова версия.