Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по казуса с Народния театър. Има обаче решения, които все още не е ясно дали са правилни.

Това съобщи по бТВ новият служебен министър на културата Найден Тодоров. Единствената рокада между предишния и новия пореден служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, беше точно в Министерството на културата. Велислав Минеков беше сменен от досегашния ръководител на Софийската филхармония, но аргументи за кадровото решение не бяха предложени. Според някои тълкувания в основата бил точно скандалът в много серии около Народния театър, при който в един от епизодите артисти от трупата, поддръжници на директора Васил Василев, написаха призив към Радев за оставката на Минеков, а след това и лично на крака отидоха да му се помолят за това.

В момента тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която от ведомството изчакват, за да видят какво ще покаже. Скандалът в театъра започна с една надраскана врата с протестни лозунги. Режисьорът Александър Морфов призна, че деянието е негово, а кабинетът е на пиарката на театъра, по-популярна като едно от разпознаваемите лица на ДПС, Велислава Кръстева. Тя беше депутат от ДПС, зам.-министър на културата, като се появява до почетния председател на партията Ахмед Доган в редките му публични появявания. Директорът на театъра Васил Василев твърди, че тя е назначена на база на професионалните ѝ качества.

"Казусът с Народния театър е много интересен. Имахме един доста артистичен протест от страна на Александър Морфов, който разбирам. От това нещо обаче бе създадена една много голяма новина“, коментира Найден Тодоров.

Според новия министър този проблем е трябвало да остане вътрешен, това реално не е проблем, а директорът Васил Василев е трябвало да реагира още в самото начало на случилото се. Той обаче не го е направил, защото вероятно се е надявал казусът да се самореши, а това не се е случило.

„От едва страна, медиите са длъжни да информират, но от друга – в една излязла от баланс система те подпомогнаха този казус да се превърне в нещо, което не е“, смята той.

По думите му партийната политика няма място в една културна институция.

"В същото време обаче, понеже говорим за демокрация, всеки отделен човек има право на своите политически, религиозни, ако щете сексуални пристрастия, доколкото те не са в нарушение на закона. И тук нарушение няма", добави той.

На въпрос дали има партийни назначения в Народния театър Тодоров заяви, че не ги вижда като такива.

Той бе категоричен, че Министерството на културата не може да бъде страна в този казус, а трябва да направи всичко възможно той да бъде решен.

На въпрос как ще стане това, отговорът беше: "С разговори".

"Очевидно е, че и аз ще трябва да говоря с тях, след като досега проблемът не е бил разрешен", уточни министърът. "Работата ни е да търсим общото. Ще се опитам да ги събера на едно място. Ако не успея, ще говоря с всеки един от тях поотделно", добави.

"За мен най-важното в момента е деескалация на напрежението, защото този проблем не е проблем, а е превърнат в такъв", заяви Тодоров.

Има ли опасност за Стария град на Несебър 

Има ли опасност Старият град в Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО? Според Найден Тодоров няма такава опасност, тъй като предишният служебен министър на културата Велислав Минеков се е занимавал много активно с този въпрос.

„Вече има работа по план за опазване и развитие на Несебър. Предстои посещение в България на зам. генералния директор на ЮНЕСКО и това ще бъде една от обсъжданите теми“, обясни Тодоров.

„За мен освен административната и техническата работа има още нещо, което трябва да се направи, а именно информационна кампания за хората в Несебър, които с действията си могат да допринесат това да не се случи“, смята той.

"Доколкото съм запознат, има допуснати нарушения и впоследствие са били отстранени", допълни служебният министър на културата.

Заплатите в сферата на културата

Предстои среща между Найден Тодоров и служебния финансов министър, на която да се започне решаването на финансовите проблеми в сферата на културата.

„Сериозен е проблемът с недофинансирането на сектора. Решение има и една от причините да се съглася да седна на този горещ стол е опитът ми заедно да намерим това решение. Аз вече имам своите идеи как това може да се случи и смятам, че тези два-три месеца ще стигнат“, каза Тодоров.

Защо е поел поста?

За решението си да поеме поста на министър, което изненада немалко хора, той обясни, че за него е важно, че е временно (макар че напоследък няма нищо по-трайно от временните служебни кабинети-бел. ред.) и е искал да види нещата от другата страна на управлението.

„През последните години имам страшно много претенции какво се извършва и какво не в министерството. За мен това е опит да разбера защо не се случва каквото трябва и дали мога да допринеса с нещо това да се промени“, каза Найден Тодоров.

"Проф. Минеков свърши страшно много работа"

"Проф. Минеков свърши страшно много работа. Той е една изключително емоционална личност и хората виждат само това, но в международен план той свърши страшно много работа. В България работи страшно много за културното наследство и аз ще продължа да разчитам на него в това отношение. За мен е трудно да поставя една непозитивна оценка на човек, който е свършил всичко това", каза той за предшественика си.