Пръстените около планети в нашата Слънчева система не са рядкост - половината планети ги имат, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Срещат се и около планети джуджета. Но учени са открили нова пръстенова система около планета-джудже, която на пръв поглед нарушава базово правило в космическата механика, съобщи ScienceAlert.

Става дума за малка планета джудже в Пояса на Кайпер, след Плутон. Кваоар е само 1110 километра в диаметър и е открита само преди 20 години. Има и собствена малка луна - Уейуот, само 170 км в диаметър.

Освен нея обаче е налице и пръстен - забелязан едва през 2021 г. В последните две години се събират данни за него от няколко различни телескопа - на Земята и в орбита. 

Данните показват нещо наистина странно - пръстенът е на разстояние от 4100 километра от центъра на Кваоар, 3,5 пъти по-близо от спътника на планетата. Но Границата на Рош на планетата е само на 1780 км. 

Какво е Границата на Рош?

Критичната точка, над която приливните сили, предизвикани от централното тяло, са равни на гравитационните сили на спътника. Но нали става дума за пръстен, а не за спътник? Да, но досегашната работеща теория е, че пръстените съществуват само под Границата на Рош, а над нея се събират и се оформят в спътник, защото гравитацията на планетата вече не ги държи разпилени.

Това обаче не се е случило с пръстена на Кваоар. Според астрономите това може би означава, че тази идея трябва да бъде преразгледана.

Защо се нарушава "правилото"? Една хипотеза е, че материалите в пръстена по всяка вероятност са такива, че по-скоро се отблъскват, отколкото привличат. Друга идея е, че луната на Кваоар влияе на пръстена така, че масите в него да не се сблъскват.