Китай наложи в четвъртък търговски и инвестиционни санкции на американската оръжейна корпорация "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) и на подразделение на компанията от същия сектор "Рейтиън" (Raytheon), защото доставят оръжия на Тайван, предаде Асошиейтед прес.

Според агенцията мерките са част от усилията на Пекин да изолира острова с демократично управление, за който управляващата Китайска комунистическа партия претендира, че е част от територията на континентален Китай.

На "Локхийд Мартин Корп." (Lockheed Martin Corp.) и на "Рейтиън мисайлс eнд дифенс" (Raytheon Missiles and Defense), поделение на "Рейтиън Текнолъджис Корп." (Raytheon Technologies Corp.) е забранено да внасят стоки в Китай или да правят нови инвестиции в страната, обяви Министерството на търговията.

В съобщението се казва, че тези компании са добавени към списъка с „ненадеждни субекти“, чиито дейности са ограничени, тъй като могат да застрашат националния суверенитет, сигурност или интереси за развитие.

Не беше веднага ясно какво точно въздействие могат да имат наказателните мерки, отбелязва АП. Съединените щати забраняват повечето продажби на технологии, свързани с оръжия, в Китай, но някои изпълнители на военни поръчки могат да имат също граждански бизнес.

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. след края на гражданската война, спечелена от комунистите. Островът с 22-милионно население никога не е бил част от Китайската народна република, но Комунистическата партия настоява, че е длъжен да се обедини с континента и че Пекин е готов да употреби сила за това, ако е необходимо, припомня АП.