"Забавянето не трябва да обезкуражава България. Еврото носи ползи за икономиката и за гражданите. По този начин страната ще попадне в центъра на европейския проект и се надяваме, че ще има успех."

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис по време на съвместна пресконференция със служебния премиер Гълъб Донев в сряда следобяд. Домбровскис е на официално посещение в София, където разговаря именно основно около бъдещето влизане на България в еврозоната. 

Зам.-председателят на ЕК повтори отново основната причина за неприемането на страната ни от първи януари на 2024 година, какъвто беше първоначалният план - София не отговаря на критерия за инфлация. Припомняме, че по данните на НСИ към момента темпът на ръст на цените у нас е равен на малко над 16%. В еврозоната този показател е под 9 на сто, а правилото е страната кандидат да има инфлационен темп не по-висок от 1,5% над средноаритметичната инфлация в трите страни-членки с най-ниска такава.

"Нашият фокус беше върху присъединяването на България към еврозоната. Искам да подчертая, че ЕК ще продължи да подкрепя работата на правителството и да работи тясно с българските власти, за да гарантира, че тази работа ще доведе до успех и България ще може да влезе в еврозоната", каза още днес Домбровскис. 

Той повтори тезата си от сутринта, че възможна дата за присъединяване е първи януари на 2025 година и така попари надеждите, че можем да го направим още от лятото на 2024 година. 

"Междувременно, България ще трябва да отговори на всички критерии от Маастрихт, не само за инфлацията. Трябва да се изпълнят ангажиментите, свързани с периода след ERM II", подчерта той. 

Последната част от изказването му по-горе е свързана с практическия отказ на пет българските партии да приемат необходимите реформи в законодателството. Последният фрапиращ пример на отказ на политиците да направят необходимото е решението на ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане", ДПС и "Български възход" да подкрепят промени в Кодекса по застраховането, които самата ГЕРБ бе приела да направи при влизането на страната в ERM II. Те бяха пряко условие за влизането в еврозоната и бяха пренебрегнати с ясното съзнание, че последствия ще има. 

Освен този проект обаче депутатите така и не намериха време да приемат още два такива - промени в Търговския закон и в Закона за мерките срещу изпирането на пари. 

От своя страна премиерът Гълъб Донев обеща, че служебното правителство ще внесе бюджет с дефицит до 3%, каквото е едно от другите условия от Маастрихт. Това ще е трудно, защото означава, че ще трябва да се режат разходи, но Домбровскис беше доста категоричен - България няма да получи отстъпки, а в неделя финансовата министърка Росица Велкова заговори за бюджет с 6 на сто дефицит.

По-рано през деня еврокомисарят обявип пред БНР, че страната ни ще въведе еврото при същия обменен курс – 1,95583 лева за едно евро, какъвто имаме в момента заради валутния борд:

"Обменният курс, по който България ще се присъедини към еврозоната, мога да кажа с голяма степен на сигурност, че ще е същият, при който сега левът е фиксиран за еврото. Защо? По принцип критерият за стабилния валутен курс изисква от страните – кандидатски за еврозоната да обвържат местните валути с еврото и да демонстрират, че няма да има проблеми дори при настъпване на някакво напрежение. Те трябва да демонстрират макроикономическа стабилност, както се изисква по Маастрихт."  

Присъединяването към еврозоната има еднократен инфлационен ефект от 0,2 – 0,3 %, но след това инфлацията е по-умерена спрямо страните с местна валута, смята Домбровскис. Помолен за коментар на високите инфлационни равнища в прибалтийските държави, еврокомисарят подчерта много по-силната им търговска зависимост с Русия и Украйна, което е причина за инфлацията.

Днес Домбровскис разговаря и с президента Румен Радев.

"Нужна е разяснителна кампания, за да бъде българският народ наясно какви са ползите и какво трябва да бъде свършено, за да бъдат усетени те“, посочи изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси" - е заявил той, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Кампанията едва сега стартира.