Григор Димитров започна ударно участието си на първия за годината турнир от Големия шлем  - Откритото първенство на Австралия. Най-добрият ни тенисист постигна експресна победа в първия кръг - разгромно 3:0 (6:2, 6:3, 6:2) над 90-ия в света Дъстин Браун (Германия). Мачът продължи едва 69 минути.

Както е видно от резултата, Гришо не срещна особени трудности срещу 30-годишния ямаец, състезаващ се за Германия. Българинът игра много агресивно и мобилизирано. Сервисът му бе истинска машина за точки, а с честата си играта на мрежата не остави никакви шансове на Браун.

Статистиката от мача също е впечатляваща - за целия двубой Григор е допуснал едва 6 непредизвикани грешки, срещу 26 за германеца. Нанизал е 30 печеливши удара, докато за Дъстин Браун те са 13. Асовете на сметката на Димитров са 11, а на съперника му едва 2. 

За силното начало на Григор в Мелбърн допринесе и бурната българска агитка, която с мощните си викове „Хайде, Гришо“ и „Само Григор“ наля допълнително гориво в резервоара на хасковлията. 

Във втория кръг на надпреварата Димитров ще се изправи срещу  Лукаш Лацко (Словакия), победил трудно в пет сета Максимо Гонсалес (Аржентина) - 6:4, 2:6, 5:7, 6:7(4), 6:1. Двубоят трябва да се играе в сряда. Двамата вече са играли веднъж и българинът печели със 7:5, 6:3 на турнир от сериите "Чаланджър" във Франция през 2012-а.

Припомняме, че в Мелбърн първата ни ракета има да защитава 360 точки, тъй като през миналата година достигна до четвъртфиналите, където отстъпи драматично с 1:3 сета пред  Рафаел Надал.