Върховната касационна прокуратура е изпратила писма до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати "с искане да й бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани".

Това се казва в съобщение на прокуратурата, оглавявана от Иван Гешев. Макар името на закона "Магнитски" да не се споменава изрично, ясно е, че става въпрос за новата партида българи включени в санкциите.

На 10 февруари САЩ обявиха санкции срещу бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, бившия икономически и енергиен министър на БСП - Румен Овчаров, шефа на движение "Русофили" Николай Маринов и двама политици и ексшефове на АЕЦ "Козлодуй" от откровено "червения" спектър - Александър Николов  и Иван Генов 

Този път данните, идващи отвъд Океана са удивително конкретни, като например за Горанов гласят че...

"Горанов има връзки със санкционирания от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) български олигарх и бивш народен представител Делян Пеевски. Горанов е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси", се посочва в мотивите...

... Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес."

Както е известно, българската прокуратура обичайно се самосезира по поредните порции от списъка, образува проверки и заявява, че "Магнитски" няма правна тежест у нас и пряко не води до последици, което е факт.

ПРБ поиска по същата схема от САЩ - какви данни имат за санкционираните по магнитски и в прадишните "Пакети", сред които бяха например Делян Пеевски и Васил Божков.

Тъй като оттам традиционно не разкриват в детайли събраните си данни... после преписките биват прекратени.

"По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване", пишат още от четвъртия етаж на Съдебната палата.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

ВКП изпрати писма до Департамента по правосъдие на САЩ с искане за информация по отношение на петима български граждани

Върховна касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерство на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати с искане да й бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани.

Информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод публикувана информация на 10.02.2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС) към Министерство на финансите на САЩ.

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия.

По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване.