ЕС и Великобритания промениха първоначалния вариант на Протокола за Северна Ирландия. Брюксел и Лондон се споразумяха за нова „Уиндзорска рамка“, която да сложи край на несигурността за тази провинция.

Новината обяви британският премиер Риши Сунак след среща в Лондон с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Очаква се новото споразумение да улесни физическите проверки на стоки, влизащи от Великобритания в Северна Ирландия. То трябва да позволи на депутатите от Ълстър да имат думата за европейските регламенти, които Обединеното кралство трябва да прилага според условията на „Брекзит“ – излизането на страната от ЕС преди три години.

Лондон също така получава правото да налага определени данъци и да предоставя в някои случаи държавни помощи.

Въвежда се и спирачката „Стормънт“, наречена така по името на регионалния парламент в Белфаст. Северноирландските депутати ще имат възможността да спрат прилагането в провинцията на който и било регламент на ЕС, отнасящ се до стоките.

„Това е началото на нова глава в нашите отношения“, заяви Сунак.

Урсwла фон дер Лайен заяви, че Съдът на ЕС ще има последната дума по въпросите за европейското законодателство и единния пазар.

Северна Ирландия има отворена граница с Република Ирландия, която остана в ЕС. Всяко връщане на физическата граница помежду им би могло да застраши Споразумението от Разпети петък, подписано през 1998 г. То доведе до край на насилието в провинцията.

Същевременно обаче промяната в споразумението може да разклати властта на Риши Сунак, който е премиер едва от 4 месеца. Възможно е днешното решение да разгневи най-заклетите привърженици на „Брекзит“ сред консерваторите.

Търговското споразумение бе сключено през 2020 г. Според първоначалния му вид Северна Ирландия, която напусна ЕК като част от Обединено кралство, остана член на Eвропейския митнически съюз. Този двойствен статут позволи да се избегне появата на физическа граница с Република Ирландия.

Протоколът предвиждаше и контролни процедури в северноирландските пристанища за превоза на стоки от другите части на Великобритания. Възникналите в резултат на това бюрократични спънки обаче затрудниха съществено вноса на много видове стоки в провинцията. Това породи недоволството на местното население и направи невъзможно съставянето на ново правителство след миналогодишните избори там. Масло в огъня наляха острите протести от страна на Демократическата юнионистка партия (ДЮП).

Британската провинция ще остане и занапред под юрисдикцията на Съда на ЕС и ще трябва да продължи да спазва повечето правила на ЕС. Именно това предизвиква недоволството на ДЮП и консерваторите евроскептици начело с доскорошния премиер Борис Джонсън.