Развръзката на напрежението в Народния театър "Иван Вазов" - Велислава Кръстева си е подала оставката и от утре не е на работа, а Александър Морфов е дисциплинарно уволнен.

Кръстева си тръгва

Пиарката на театъра официално съобщи във вторник, че днес е бил последният ѝ работен ден там.

"От 1 март не съм част от екипа на НТ “Иван Вазов”. За мен беше чест", написа тя във фейсбук профила си.

Непотвърдената информация, че Кръстева е подала молба за напускане след продължилия няколко месеца скандал в културната институция. 

Съобщението за решението си тя е придружила с популярен цитат от Библията - Книга на Еклесиаста.

"Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир.

Еклесиаст 3:1-8 VBG"

Морфов - дисциплинарно уволнен

Малко след съобщението на Велислава Кръстева съпругата на Александър Морфов актрисата Рени Врангова написа също във фейсбук, че режисьорът е уволнен дисциплинарно.

"Александър Морфов е официално дисциплинарно уволнен. Да живее Александър Морфов!", написа Врангова. 

Информацията за случващото се идва през социалните мрежи, но официален коментар от директора на театъра Васил Василев няма.

Предисторията

Напрежението в Народния театър започна в края на ноември с надрасканата врата на кабинета на Кръстева с надписи "Пиар на ДПС" и призиви да си тръгне. По-късно главният режисьор на театъра Александър Морфов публично обяви, че това е негово дело като обясни, че е протестна акция заради обвързаността на пиарката с ДПС. Велислава Кръстева е била депутат, зам.-министър от Движението и дългогодишен партиен пиар. Гневът на Морфов се събудил след нейна поява рамо до рамо с Ахмед Доган при неговото гласуване на изборите на 2 октомври.

Драмата се разрасна, в нея се намеси и вече бившият министър на културата Велислав Минеков (единствен сменен в новото служебно правителство), задълбочи се конфликтът на Морфов с директора на театъра Васил Василев, а творческият състав на културната институция също се раздели и подкрепи двете позиции, заваляха подписки в подкрепа и с искания за оставки, а част от актьорите в края на миналата година отидоха на крака при Радев да бранят директора си и да молят да махне Минеков. Новият министър на културата Найден Тодоров обясни, че назначените проверки в театъра не са открили административни нарушения, но директорът е взел поредица от неправилни решения. Тодоров обяви, че ще се търси диалог между страните и ще разговора с всяка от тях.

В края на миналата седмица се разбра, че Василев е предложил нова структура, в която длъжностите и на пиар, и на главен режисьор ги няма. Но тя е била върната от министъра за корекции. Още в неделя Морфов обяви пред БНР, че очаква да бъде уволнен.