Три варианта за действие от страна на Александър Морфов има сега, смята министърът на културата в служебното правителство Найден Тодоров.

"Казусът има три възможни решения от страна на Александър Морфов, тъй като последното действие е било на директора. Първото - да продължи напред, както винаги е правил в живота си, той и преди е напускал Народния театър, но винаги се връща, убеден съм, че ще се върне и сега. Вторият вариант е двамата с Васил Василев да седнат да говорят, аз съм изразил и пред двамата желанието си да бъда медиатор. И третият вариант, живеем в правова държава, е Александър Морфов да потърси правата си в съда, да поиска оспорването на тази заповед", поясни Тодоров пред бТВ във вторник сутрин.

На въпрос защо не е събрал двете страни, въпреки заявеното намерение в първите си дни след като стана министър, той каза само: "Очевидно липсва желание в двете страни".

Найден Тодоров каза и че е разговарял поотделно със семейството на Александър Морфов, с директора на Народния театър, с артисти, които подкрепят двете страни. И със самия Морфов разговорях по телефона, заради здравословни причини не можахме да се видим лично, уточни той.

На упрека на Камен Донев, който твърдо стои в защита на Морфов, че е звънял на министъра, но не е могъл да се свърже, Найденов обясни, че след като заел поста, върнал телефона на законния му собственик - Софийската филхармония (която ръководеше дотогава).

"Звънял е в Софийската филхармония. Който ме търси на този номер, най-много да си купи билет за концерт", каза още.

"Аз с Камен Донев бих се чул и видял, защото страшно много го уважавам като актьор, но не знам какво още може да ми се каже на мен по тази тема", добави той и изброи всички разговори, които е провел.

 "Много е интересно, че много по-често чувам въпроса - как да си тръгне Васил Василев, а не питането - как Морфов да се върне в Народния театър. И ми идва на мен въпросът - какво е всъщност желанието на хората, този конфликт да се разраства или да бъде потушен. Вече не съм сигурен", продължи министърът  и с очевидното наблюдение, че "един разбунен Народен театър не може да работи нормално".

На упреците, че е пасивен по казуса, че не реагира като уволни Василев, той каза, че неутралитетът му не е негов избор.

"Министърът назнача директора, но не го избира. Това става от комисия, 13 членове, от тях само четирима от Министерството на културата в случая с Василев", посочи Найден Тодоров.

И още:

"Министърът не може без юридически основания да маха директора. Дайте ми правомощия по мое виждане да назначавам и махам. И си представете - следващият министър, който има тежки политически пристрастия примерно, да започне политическа чистка. Това ли искаме?"

Министърът отказа да коментира по същество мотивите за дисциплинарното уволнение на Морфов като каза само, че заповедта е няколо страница, по нея да се произнесе съдът".

На изричен въпрос Найден Тодоров все пак внесе уточнението, че Морфов вече не е на щат в театъра:

"Не е щатен режисьор, но е режисьор, доколкото негови постановки продължават да се играят".

Според министъра актьорите, които застанаха в защита на Васил Василев, не искали да говорят публично по темата, защото не искали да бъдат подлагани на натиска на социалните медии, където скандалът в Народния театър е една от най-обсъжданите теми.

"Отговорът се нарича социални медии. Към мен, смятайки, че съм неутрален, имаше огромни атаки. Представете си един актьор, с тяхната психика, те са емоционални хора, да излезе и да каже: "Аз съм в защита на директора". Мога да си представя защо не искат да излязат публично", каза той.

Министърът изрази известен оптимизъм, че Василев и Морфов могат да се разберат и отново да работят заедно.

"В миналото съм виждал огромни скандали между хора на изкуството и година-две след това да работят заедно. Хората на изкуството са емоционални", обясни той.

Найден Тодоров коментира и темата за политическите участия на директора на Народния театър, който е в ръководството на партията на Красимир Янков "Българска прогресивна линия", на тези избори част от коалицията Левицата.

Бях много изненадан, че Васил Василев е в управителен орган на партия, каза той и посочи, че смята този факт за проблем.

 „За мен това е проблем и бях много изненадан, когато го разбрах на едно предишно интервю. Затова седнах да прочета законите. Това правят хората в една нормална държава. Оказа се, че е законно той да бъде в управителен орган на политическа партия“, каза Найден Тодоров и подчерта, че с неговия екип подготвят промени в закона, за да се оправи този пропуск.