СИМОНА РУСЕВА

Висшият аржентински прокурор Алберто Нисман е намерен мъртъв в банята си. Днес той трябваше да обоснове пред парламента в Буенос Айрес обвинителния си акт срещу президентката на страната Кристина Киршнер, както и срещу висши ирански политици, но замлъкна завинаги.

Нисман е дал интервю миналата сряда пред журналистката Наташа Ниебиескиквят, работеща за в. “Кларин”. Прокурорът споделил: “Може да стане така, че да трябва да умра заради тази история.”

Каква е историята?

На 18 юли 1994 г. бе извършен кървав атентат срещу еврейския културен център АМИА в Буенос Айрес. Тогава загинаха 85 души, а 300 бяха ранени. Това бе най-убийственият атентат в историята на Аржентина.

Това остана от еврейския център АМИА след атентата през 1994 г. Снимка Уикипедия

Следствието се влачи 11 години. През 2005 г. то беше поверено на прокурора Алберто Нисман. Той разнищи случая и през 2013 г. изготви обвинителен акт от 502 страници. Пазителят на закона от Главна прокуратура  повдигна обвинение срещу висши представители на Иран, изградили терористична мрежа в Южна Америка и дърпали конците на атентата в Буенос Айрес.

Сред  седмината обвинени бяха бивш ирански посланик в Аржентина, бившият ирански външен министър Али Акбар Велаяти, бившият ирански държавен глава и един от най-богатите хора в родината му Али Акбар Рафсанджани.

“Тези хора са изградили и финансирали тайна мрежа, която да осъществява атентати в Аржентина, Бразилия, Уругвай, Чили, Колумбия и в други държави”, заяви тогава Нисман.

Обвинителят обаче стигна още по-далеч

Миналата седмица прокурорът обвини и аржентинската президентка Кристина Киршер заради опит да попречи на разследването с намерение да не се стигне до съд. Тя не искала влошаване на отношенията с Иран, откъдето Аржентина получава петрол. В момента потреблението на страната е по-голямо от наличните резерви, годишният дефицит е за 7 милиарда долара. Иран доставя на Аржентина нефт на изгодни цени.

Според прокурора Нисман президентката Кристина Киршнер е искала да попречи на делото да стигне до съд.

Преди днес да застане пред парламента и да обоснове обвинението си, прокурорът Нисман е бил намерен мъртъв в локва кръв в банята му. Неговото жилище е на 13-ия етаж на луксозна сграда в центъра на Буенос Айрес. До него са били открити пистолет и гилза.

Последният му контакт е бил в събота в 21,17 ч с журналистката Наташа Ниебиесквиквят. Двамата са си чатили, той отново е написал: “Може би ще трябва да умра заради тази история.”

След като се е заел с разследването, прокурорът е бил поставен под охрана. Над сигурността му са бдели 10 телохранители. В неделя обаче те не са успели да установят контакт с него. Той нито е отворил вратата при позвъняване, нито е отговорил на телефона си. Тогава била повикана майка му, която отключила входната врата.

Първоначалният оглед навеждал на мисълта за самоубийство. Прокурорката Вивиана Фейн обаче предупреди:

“Не може да се прави заключение преди да са излезли резултатите от аутопсията. Призовавам всички към въздържание и разум.”