След като късно снощи Григор Димитров премина безпроблемно през първия кръг на Откритото първенство на Австралия, днес това стори и първата ни ракета при дамите – Цветана Пиронкова. Пловдивчанката се наложи с категоричното 2-0 (6:4, 6:0) над Хедър Уотсън (Великобритания) в свето десето юбилейно участие в Мелбърн.

Бурната българска агитка, която вчера подкрепяше Григор, днес бе на линия и за мача на Цвети. Сънародниците ни на Зеления континент не спряха нито за миг да окуражават чаровната тенисистка с викове „Айде Цвети“ и „Българи юнаци“.

Окрилена от скандиранията, Пиронкова стартира агресивно срещата. Реализира бърз пробив и поведе с 2-0 гейма, след което успя да увеличи аванса си до 5-2. В този момент 22-годишната Уотсън изненадващо взе медицински таймаут. Прекъсването наруши ритъма и инерцията на българката и тя допусна пробив. При втория опит, в който сервираше за сета обаче, Пиронкова бе безгрешна и след 54 минути игра поведе със сет аванс. 

Във втората част, англичанката не оказа никаква съпротива и не успя да спечели дори гейм.

Благодарение на победата над световната №38, първата ни ракета си осигури 60,000 австралийски долара от наградния фонд и 70 точки за световната ранглиста, а във втори кръг ще се изправи срещу победителката от двубоя между Кирстен Флипкенс (Белгия) и миналогодишната финалистка Доминика Цибулкова (Словакия).