ГЕРБ няма да подкрепи бюджета, който служебното правителство ще изготви и ще внесе през април, когато изтича действието на удължения бюджет за 2022 г. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти в Силистра.

Според него предложението няма да получи подкрепа от повечето партии, защото очакванията са да има нови предсрочни парламентарни избори до края на годината.

На брифинг днес финансовата министърка Росица Велкова обяви, че финансовата стабилност на страната е застрашена, заради поетите разходи от последните три народни събрания и че приходната част в момента е толкова напрегната, че не е сигурно, че ще може да бъде покрита. Тя дори стигна по-далеч като безпрецедентно обяви, че прекомерни дефицити може да доведат до риск за поддържаването на валутния борд и че е възможно България да прибегне до нужда от финансиране от Международния валутен фонд. Затова и правителството ще представи в края на април нов вариант на бюджет с нисък (до 3%) бюджетен дефицит и с рязко свити разходи. Предвиждат се и нови мерки като извънреден, еднократен данък свръхпечалба за всичи юридически лица, с изключение на публичните дружества. 

Бойко Борисов допълни, че няма как ГЕРБ да подкрепи подобен бюджет, след като неговата партия стоеше зад свалянето на данъка на ресторантите, фитнесите и туризма.

"Тези проекторешения за бюджета не виждам как ще съберат мнозинство. Нужно е отговорно редовно правителство, за да не може безотговорността на някои партии да доведе страната до реален фалит", каза още Борисов.

И добави, че чувал слухове, че ще бъде накаран да "клекне" и да подкрепи кабинет на друга партия без да иска да участва в него.

„Ние не можем заради избирателите си да се огъваме. Празни чекове не подписвам", допълни лидерът на ГЕРБ.

После заяви, че накрая няма как да не дойде Видовден.

„Ние това го говорим от година и половина – безобразното теглене на заеми, всяка седмица по 500 милиона – помните! Лошо е, че вересиите на Асен Василев ще ги плати честният бизнес. Бизнесът, който е на светло, бизнесът, който произвежда. Това ще бъде един огромен данък в момента. Ужасен данък! Това, с което се хвалеха, е, че не вдигали данъци. А сега изведнъж ще ни порежат. Тол таксите – това ще доведе до ново вдигане на цените в целия транспортен бранш, за всяка стока, която отива до магазините. Чудовищната инфлация – 16 процента пак“, обяви лидерът на ГЕРБ по повод оповестения доклад за финансовото състояние на държавата.

После разказа, че е гледал бившия финансов министър пред бТВ, който казал, че във фискалния резерев има 16 млрд. лева.

„Ето го фискалния резерв към днешна дата, 10 март – пише 12,4 млрд., милиарди разлика. И това също съм извадил - на 17 януари 2023 г. се теглят милиард и половина евро, 3 милиарда заем. С какво ще се плащат пенсии и всичко останало? Това ние го говорехме седмици наред“,  допълни Борисов. 

И се обърна към хората в залата:

„Веднъж ги обраха по лев на литър бензин и нафта, обраха ги от газа, това, което струваше 100 лева го плащаха по 130 и сега продължаваме да харчим скъпа газ. Който иска да продължи грабежа, да продължава. Още веднъж ще кажа, когато седмици наред Шишков и Демерджиев говореха само за ГЕРБ никой не каза, че е предизборно“.

„Аз мисля, че бордът няма да допуснем да бъде мърдан, но вече излезе и лъжата, която говореха за еврозоната. Освен инфлацията, ние нямаме критерий – на 3 процента дефицит, ние казахме, че е 7, а то е 6,9 – така, че „Промяната“ нанесе щети, от които няма оправяне“, добави лидерът на ГЕРБ.

Според него това, което трябва да се направи, е „действително цялата държава да се стегне и да работи, да събира данъци, да се работи много“.

„Но това изисква усилията на всички. Това, което показват цифрите, е, което сме си говорили – няма как да има безплатен обяд. И няма как да лъжеш с цифрите. Асен Василев си говори, че някой искал да излъже и да открадне. ГЕРБ го няма от две години (на власт - б.р.). Асен Василев днес обвини Радев и неговите хора в кражба, че искат да откраднат. Ние не сме били в управлението по никакъв начин. Крадците викат: Дръжте крадеца!“, завърши Борисов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ