Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг.

Това обяви по БНТ в четвъртък сутрин служебната министърка на финансите Росица Велкова.

Продължаването на заложените бюджетни политики поставя пред риск фискалната стабилност на държавата, създава риск пред поддържането на фиксирания курс лев-евро и в краен случай може да се стигне до нарочно кредитиране от Международния валутен фонд.

Тези катастрофални предположения направи Министерството на финансите в свой доклад, представен и приет вчера от Министерския съвет. Теориите за катастрофата бяха допълнително раздути от ресорната министърка на специален извънреден брифинг. След бурната вълна от реакции, които всичко това предизвика, днес Велкова успокоява, че няма риск от фалит като твърди, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", каза Велкова.

Тя отрече, че от служебното правителство се правят внушения по време на предизборната кампания. А черните сценарии били извадени извън контекст.

"Не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта", твърди министърката днес.

В доклада са представени два сценария, отбеляза Велкова.

"Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", е нейното обяснение.

По думите ѝ това било предварително дискутирано с тристранните партньори - синдикати и работодатели, с Националното сдружение на общините в Република България, допълни тя.

Велкова се обяви против идеите за премахването на плоския данък и отрече да има по-малка данъчна събираемост по времето на последните два служебни кабинета (които с едно изключение са с идентичен състав).