Досъдебното производство срещу бившия здравен министър Стойчо Кацаров за евентуални нарушения при купуването на бързи антигенни тестове за ученици е прекратено. Причината е - липса на каквото и да е извършено престъпно деяние.

Това съобщи самият Кацаров. Като забележително е, че той е научил от прокуратурата, само благодарение на изрично запитване от негова страна. Иначе казано - никой не му е съобщил, че вече не е подследствен, докато не се обървал с изрично запитване до новия компетентен орган - Софийска градска прокуратура, която "наследи" делата на Спецпрокуратурата.

Малко предистория

След април 2021 г. дойдоха поредица от служебни правителства. По това време се вихреше тандемът между Специализирана прокуратура (за чийто шеф навремето бе назначен Иван Гешев - от самия Сотир Цацаров) и КПКОНПИ - оглавявана от Цацаров, след като главен прокурор стана Гешев.

Така, въпреки че законът вече формално постановява, че делото се образува за престъпното деяние, а не срещу конкретния човек, в блиц режим бяха образувани каскада от дела срещу "неизвестни извършители", за които обаче всички знаеха, че са срещу министри.

Те бяха подплатени със съответните брифинги, прессъобщения и дори видеа на прокуратурата.

Именно плодотворната работа между КПКОНПИ и Спецпрокуратурата бе най-видима може би срещу Кацаров. 

След подадената топка от антикорупционната комисия, Спецпрокуратурата веднага се зае с Кацаров. Гарнирано - естествено, с богат набор от прессъобщения от пресцентровете на двете ведомства (вижте линковете по-горе).

За какво беше делото и защо така го прекратяват

"Разпространението на тази информация остави у мнозина съмнения в моята почтеност и морал. Тогава говорителят на прокуратурата обеща да информира обществеността за резултата от разследването, но така и не го направи", пише ни днес Кацаров.

От отговор на СГП до него излиза, че той не само е действал законосъобразно, а всъщност прокуратурата го е подвела под отговорност, затова че е увеличил неустойката, която евентуално МЗ да търси за забавяне, ако доставчиците са некоректни.

В мотивите за прекратяване е записано:

„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването.

Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя.

Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици."

А ето как Кацаров описва и как е научил, че вече не е проверяван:

"В отговор на мое запитване, с писмо... г-жа Илиана Кирилова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура ме информира, че досъдебното производство по този случай... е било прекратено с окончателен акт на основание чл. 243, ал. 1, т.1, във връзка с чл. 24, ал.1 т. 1 от НПК, който гласи: „Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление."

Ето какво още заявява Кацаров днес:

"Оклеветяването ми не е погрешка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, затова че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство (самият той бе активен подател на сигнали срещу предшествениците си на поста, б.р.) и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от COVID - 19.

Аз имам само едно оръжие в тази битка - истината."

Той настоява - както навремето информациите от прокуратурата и КПКОНПИ бяха оповестени надълго и нашироко, така сега да се съобщи и че вече не е обект на разследване.

Ученическите тестове

През ноември 2021 г. министерствата на здравеопазването и образованието се споразумяха, че вместо затваряне на училища като противоепидемична мярка срещу COVID постепенно ще се минава към тестване с бързи, щадящи (чрез слюнка) антигенни тестове на учениците. През декември същата година КПКОНПИ съобщи, че започва проверка по "сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации (Нова телевизия, Фрогнюз и др.), съдържащи изявления на бивш заместник - министър на здравеопазването". Преди това бившият заместник-министър на здравеопазването Димитър Петков прави поредица от медийни изявления, в които свързва уволнението си с това, че попитал защо са толкова скъпи тестовете за ученици". "Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора", уточняваха от Комисията.

Малко по-късно по въпроса се задейства и Спецпрокуратурата.

Кацаров по-късно коментира обвиненията срещу него като обясни, че процедурата по избор на доставичици на тестовете за децата е проведена от 9-членна комисия от експерти в МЗ, която е изпратила покани, после оферите са отворени публично и участниците са класирани. Впоследствие подписаните договори са публикувани на сайта на министерството. "Три пъти по-ниска цена за тестовете сме постигнали с тази обществена поръчка". Той обвърза тези действия срещу него с действията му, свързани със строителството на детската болница и подадения от него сигнал за липсващи 10 млн. лв.

„Предвидено е да се дават 12 лв. за тест, прогнозната цена е 8 лв. Купихме три пъти повече тестове за същите пари, т.е. три пъти по-ниска цена – между 2,50 и 3,50 лв. на тест“, обясни тогава и попита: „Може ли да ощетиш нещо, ако купиш нещо за три пъти по-малко пари?“.

През януари 2022 г. новата министърка на здравеопазването вече в редовния тогава кабинет Асена Сербезова спря процедурата от 30 декември 2021 г. за бързите антигенни тестове, обявени по времето на предшественика ѝ, като от МЗ се обосноваха, че "прекратяването е след извършена от дирекция "Вътрешен одит" проверка, която показала пропуски при организирането на процедурата". По-късно Сербезова наблегна на факта, че при новите оферти по нейно време средната предлагана от фирмите цена е била с около 30 на сто по-ниска от постигната при предишните четири поръчки (при Кацаров).