Китайският президент Си Цзинпин във вторник покани руския си колега Владимир Путин да посети Китай въпреки че за руския лидер има издадена международна заповед за арест, предаде ДПА.

"Каня ви да посетите Китай колкото може по-скоро", каза Си на Путин, отправяйки покана за същото и към руския министър-председател Михаил Мишустин. 

Миналия петък Международният наказателен съд обвини Путин и Мария Лвова - Белова, комисар по правата на детето в Русия, във военни престъпления в украйна, по-специално - в отвличане на украински деца от районите на бойните действия в Русия.

Русия и Китай не признават юрисдикцията на Международния наказателен съд. Руският следствен комитет вчера обяви, че е започнал наказателно производство срещу магистратите от МНС, повдигнали обвиненията и разпоредили ареста на Путин.

Путин и Си обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Пред китайския си колега Путин заяви, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. м природен газ годишно. Двете страни са договорили всички параметри на тръбопровода "Силата на Сибир-2", посочи още Путин.

Руският президент освен това обяви, че Русия е готова да помогне всячески на китайския бизнес за инвестира в страната и да замени западни компании, напуснали страната след началото на войната в Украйна.

От своя страна Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и "първите плодове" на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си цели", без да уточнява за какви цели става дума.

По-рано във вторник в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец се състоя церемонията за официалната среща между Путин и Си, предаде ТАСС.

Китайският лидер пристигна на главния вход на Големия Кремълски дворец и се качи на втория етаж по парадното стълбище, по протежението на което от двете страни беше разположен почетен караул. Путин и Си се поздравиха. Оркестърът изпълни държавните химни на Русия и Китай. В залата присъстваха членовете на делегациите на двете страни.

Лидерите се насочиха към Екатерининската зала за разговори в тесен формат. По-късно се състояха преговори в разширен формат в Александровската зала и подписването на документи в Нефритеното фоайе. Очакваше се лидерите да излязат с обща декларация. Програмата им днес завършва с тържествен обяд във Фасетираната камара на московския Кремъл.

Преговорите между двамата лидери бяха отразявани от около 250 журналисти, посочва ТАСС.

За да попаднат в Кремъл, акредитираните журналисти предварително е трябвало да дадат на място три писиар теста и един бърз тест за коронавирус. Журналистите е трябвало да пристигнат 4 часа преди началото на събитието, защото допускането им в Големия Кремълски дворец завърши два часа преди началото на срещата. 

Преговорите между Путин и Си се проведоха при закрити врата. В началото на разговора обаче представители на медии успяха да заснемат няколко протоколни снимки и видеокадри.

"Споразумяхме се, че журналистите ще ни снимат и с това ще удовлетворим любопитството им, а по-нататък при закрити врата (ще продължим работата си)", обясни Путин.

Освен това представителите на медиите успяха също да чуят, че руският президент се обърна към китайския си колега с думите "скъпи приятелю" и че се поздрави с членовете на делегациите, напомняйки, че вчера се състоя срещата му със Си на четири очи, по време на която са били обсъдени "всички текущи въпроси от международен характер и двустранните отношения".

От руска страна в срещата в тесен формат участваха заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, външният министър Сергей Лавров, съветниците на президента Максим Орешкин и Юрий Ушаков, руският посланик в Китай Игор Моргулов, министърът на отбраната Сергей Шойгу, управителят на централната банка Елвира Набиулина, директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев и ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов.