Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурор и съдии от Международния наказателен съд в отговор на издаването на заповед за ареста на руския президент Владимир Путин. Това съобщи "Новая газета", цитирайки съобщение на следствения комитет.

Заведено е наказателно производство срещу прокурора Карим Ахмад Хан, както и срещу съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес.

Отбелязва се, че именно Карим Ахмад Хан е настоявал да се обяви заповедта за арест на Путин и комисарката по правата на детето Мария Лвова-Белова. Срещу него е образувано дело по членове за привличане на невинен към наказателна отговорност, съчетано с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, за да усложни международните отношения.

Образувани са дела срещу съдии за съзнателно незаконно задържане и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения.

"Наказателното преследване е очевидно незаконно, тъй като няма основания за привличане към наказателна отговорност", се казва в изявлениеto на Следствения комитет.

Следственият комитет изтъква, че държавните глави се ползват с абсолютен имунитет от юрисдикциите на чужди държави.

На 17 март МНС издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова.

Руският президент е обвиняван в незаконната депортация и незаконното прехвърляне на украински деца в Русия.

В Лондон започва международна конференция в подкрепа на разследването на МНС за Украйна

"Няма да се поколебаем да действаме".

Това заяви прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан за предполагаемите военни престъпления в Украйна, преди откриването на международна конференция на министрите на правосъдието, чиято цел е да мобилизират допълнителни ресурси в подкрепа на разследването на съда, съобщи Франс прес.

По данни на британското правителство на днешната конференция, чиито домакини са Обединеното кралство и Нидерландия, са представени повече от 40 държави. В еднодневната конференция ще участва и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

"За съжаление, Украйна е местопрестъпление и изглежда, че там са извършени цял набор от престъпления. Ние получаваме информация. Провеждаме независими разследвания, мисля, че по структуриран и ефективен начин", заяви пред Би Би Си Хан, който участва в конференцията в Лондон.

Но "не можем да направим всичко наведнъж. Не разполагаме с неограничени ресурси", добави той.

"Имаме правила, които трябва да следваме по отношение на наказателното преследване. Ако са събрани и издирени надеждни доказателства и няма оправдаващи обстоятелства, които смекчават или намаляват наказателната отговорност, няма да се поколебаем да действаме", обеща той.

За да извършва своите разследвания, МНС се нуждае от финансови и технически ресурси и през декември миналата година Карим Хан призова международната общност да увеличи подкрепата си за институцията. Очаква се днес няколко държави да обявят, че ще отделят допълнителни ресурси в подкрепа на разследването на предполагаемите военни престъпления в Украйна. Лондон вече обяви допълнително финансиране в размер на почти 400 000 лири (452 000 евро).

Целта на тази конференция е "да се потърси отговорност от военнопрестъпниците за зверствата, извършени в Украйна по време на тази несправедлива, непровокирана и незаконна инвазия", заяви британският министър на правосъдието Доминик Рааб.