САЩ ускоряват изпращането на танкове "Ейбрамс" на Украйна, пише днес Асошиейтед прес.

Пентанонът е решил да изпрати машини от по-стар модел М1А1, каквито има в резервите си, вместо по-новите М1А2, защото така съкращава времето за подготовка и транспорт на 8-10 месеца от 1-2 години необходими за производството и доставката на нови танкове.

САЩ се ангажираха пред януари да изпратят 31 танка "Ейбрамс" на Украйна тази година като част от международна коалиция, която доставя на Киев още германския танкове "Леопард-1 и 2" и британски "Чалънджър-2".

Вашингтон дълго се противеше на доставката, изтъквайки, че 70-тонните "Ейбрамс" са твърде сложни за управление и поддръжка и скъпи за експлоатиция в условията на войната в Украйна. Но в крайна сметка администрацията на президента Джо Байдън отстъпи, когато Германия постави доставката на американски танкове за Киев като условие за доставката на германски.

АП посочва, че още не е ясно кога ще започне обучението на украинските екипажи за "Ейбрамс", както и кога и как ще бъде организирана веригата на доставки на части и консумативи за поддръжката им.

Длъжностни лица в завода, който произвежда "Ейбрамс", собственост е на армията и се управлява от корпорацията "Дженерал дайнамикс" (General Dynamics), са казали пред АП, че общият обем на производството може да варира в зависимост от изискванията на договора. И докато в момента се произвеждат 15-20 бронирани превозни средства на месец, включително танкове, лесно могат да увеличат това число до 33 на месец и биха могли да добавят още една смяна на работниците и да произведат дори повече, ако е необходимо.

Изработването на танкове за Украйна ще трябва да бъде вмъкнато между текущите договори за износ, които включват 250 от най-новите версии за Полша и 75 за Австралия. 

Украинските лидери упорито настояваха за "Ейбрамс", който за първи път беше използван във войната в Залива през 1991 г. и има усилена композитна броня, 120-милиметрово оръдие и усъвършенствани системи за насочване. Танкът има турбинен двигател с мощност 1500 конски сили и развива максимална скорост от 68 километра в час.