Странно и необяснимо. Така бившият премиер Иван Костов определи намалените приходи, отчетени от Министерството на финансите на фона на апокалиптичната бюджетна картина, нарисувана в уж вътрешния доклад на ресорната министърка Росица Велкова. За Костов има добри новини за инфлацията, но пък у нас проблем е вдигането на пенсиите и доходите, както и зависимостта от хазарта. Капиталовите разходи трябва да се реализират, ДДС да е единнен за всички браншове, а ако гражданите искат държавата да поема още разходи, то това означава вдигане на данъци.

Костов бе гост в предаването "Още от деня" по БНТ, коментирайки парите на държавата, инфлацията и антиинфлационните мерки. 

"За инфлацията аз имам няколко новини. Първата е, че факторите, причинили скока през 2022 г., два от трите, обърнаха посоката си. Европейската централна банка спря да пуска пари в обръщение и на няколко пъти вдигна основния лихвен процент. Втората - в сравнение с януари и февруари на 2022 г., сега ел.енергията в ЕС е спаднала с 25%, а в България с 27,3 на сто. Нефтът на нефтохима - с 47%, с 57,5% газът", изброи Костов. И добави спад и при пшеницата и олиото.

"Би трябвало този спад да повлияе на инфлацията в България. Но при нас има още един фактор, вграден в бюджета - повишаването на пенсиите и доходите", посочи той.

Според бившия председател на ДСБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва да гласуват за дефицит от 3% и да приемат "една значителна част от мерките на МФ - като връщане на нормалните ДДС ставки, намалени за някои сектори.

На заплахите от съответните бизнеси, че автоматично ще вдигнат цените на стоките и услугите си, Костов отвърна: "Браншовете винаги казват, че ще увеличат цените, но това не зависи от тях, а от търсенето и предлагането."

"Ще настоявам депутатите, за които ще гласувам, да премахнат субсидирането. Държавата все още плаща на частни фирми за цената на ел.енергията, а видимо тя е по-ниска" - добави бившият министър-председател.

Що се отнася до предлагания от Велкова т. нар. данък свръхпечалба, Костов изчисли, че той ще е едва 14,6 на сто и то ако фирмата е реализирала 100% печалба. "Този ефект ще бъде минимален и не си струва този дебат, който се разрази. В ЕС средната ставка на данъка е 21,5 на сто", посочи още. А нашият бизнес тук се възмущавал.

"Миналата година показва драстично изоставане от несъбрани ДДС приходи - 700 милиона. Това е много странно, че се е случило при положение, че има висока инфлация и икономически растеж. Необяснимо. Странно от гледна точка на макроикономическата логика - посочи още Иван Костов.

Припомняме, че именно заради това бе атакувана Велкова - че чертае мрачни сценарии за държавния бюджет, а в същото време има голяма несъбираемост в приходната част. И служебният кабинет бе заподозрян в опъване на данъчен чадър над определени фирми.

"Може ли да има чадър?" - бе попитан днес и Костов.

"Не мога да говоря като политициите, но щом се създаде Народно събрание, те трябва да започнат с въпроси - да питат МФ и да получават отговор", посочи.

Според Костов "няма много възможности да се затяга коланът". По-скоро трябва да се мисли за по-голяма събираемост - в т.ч. от концесии и с приватизационни сделки.

"Нееластичните разходи, каквито са пенсиите, заплатите в бюджетната сфера, лихвените проценти, са на много високо ниво и са много трудно управляеми. Ако се пропусне шансът през 2023-а, следващата година ще е много трудно България да се свие до допустим дефицит. Във фирмите и в домакинствата има достатъчно пари, които позволяват да се изпълни бюджет тази година", смята той.

"Средната пенсия е нараснала със 17% от февруари до февруари. При инфлация 16% - създава проинфлационен натиск. Ударени силно са хората с най-ниските пенсии, защото там инфлацията в кошницата е по-голяма. Трябва да има прогресивно подоходно облагане, за да се борим с неравенствата. Това е една от мерките.

Другата е забрана на рекламирането на хазарта, дори ограничаването на всички хазартни игри - много хора губят парите си и домовете си от това увлечение." - вижда изход Костов.

Според него е била правилна мярката с безплатните учебници на децата и има какво още да поеме държавата. Но ако данъците не се пипат, тогава не може да се добавят задължения на държвата да посреща разходите, които се искат от нея - предупреди още той.

Според него години наред икономисваме от публичните капиталови разходи. Но: "Получава се така: покривът ти е потекъл, но в края на годината отчиташ, че си спестил от разходи за ремонта. Не може такива разходи да бъдат безкрайно отлагани".

На финала Костов посочи, че има много минимални очаквания за кабинет след 2 април.