„Полицията превишаваше правомощията си по отношение на гражданите - биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите.

Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека."

Това коментира тази сутрин пред бТВ вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев по повод разпространения в началото на седмицата годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за България.

Той поясни, че жандармеристите, които са участвали в агресивните действия (при протестите през 2020 г., б.р.), сега помагат на хората. "Тази констатация не е меродавна в момента“, категоричен е Демерджиев по повод темата с полицейския произвол, която се засяга вътре.

Както и Клуб Z писа, в документа има констатации за произволни арести, корупция и проблеми с малцинствата. Докладът бе мощно впрегнат в предизборната кампания от по-предишните управляващи, които твърдят, че проблемите пред държавата са започнали отсега.

„Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г. Хората излязоха на улиците.

Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест - каза още вътрешният министър. - 

Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях – коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни - има значителен ръст на разследваните лица, но няма осъдителни присъди“ (което очевидно е минус, но не на правителството, б.р.).

Освен темите за полицейски произвол, той коментира и насилието над мигранти

„Темата с мигрантите важи преди втори август и съм категоричен в това! Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието над мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия.

Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална“, каза още вътрешният министър.

Той обяви, че за първите три месеца на 2023 г. има около 45% увеличение на мигрантския натиск, а задържаните вътре в страната са с 40% по-малко от предходната година. Така, според него, се вижда, че се справяме значително по-добре.

"Самата Европейска комисия констатира това, защото за първи път тя отпуска средства в размер на 600 милиона евро, които основно са насочени към нашата граница, която е ключова и приоритетна.

Това не е, за да ни подпомогнат, а е оценка. В началото на мандата Комисията твърдеше, че няма да даде пари за границата ни. Но сега виждаме, че тя става приоритетна и към нея се насочва внимание.

С тези пари ще се направи нещо, което не е направено 10 години – ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие и където работят основно живи сили. Ще се направи проект, който вярвам, че ще стане модел за опазване на външните граници", обясни още Иван Демерджиев.

За корупцията в системата

„Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – защо не се питат другите системи – следствие, прокуратура?

Защо след като правим хиляди тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, а случаите са единични, в които са констатирани нарушения, никой не прави тестове в другите системи“, попита днес вицепремиерът.

Той посочи, че всеки един от полицаите, които са участвали в каналджийството и трафик на хора, е бил наказан.

„Няколко вече не са там, включително и ръководители на гранични полицейски управления - двама напуснаха сами в хода на проверката, имаше и уволнен служител...

Установени са нарушения. Не са били проверени прецизно на първия пункт мигрантите, които са се движили с автобуса, управляван от сирийския гражданин (визирайки случая, при който в Бургас бяха убити двама служители в патрулка, б.р.). Имало е и лоша комуникация по трасето.

Когато встъпихме обаче, нямаше организирана комуникация между областната дирекция и граничната полиция, което за мен е абсурдно. Най-много ме смути задържането на шофьора преди инцидента, след това той е бил освободен и тогава е настъпил инцидентът“, посочи Демерджиев.

„В борбата с корупцията в системата се активизираха изключително много действията на "Вътрешна сигурност". Има доста хора с образувани дисциплинарни производства, но и доста задържани служители, включително от „Гранична полиция".

Наблюдава се, че голяма част от служителите вече имат нетърпимост към такива прояви на колегите си и сами подават сигнали или предприемат действия за предотвратяване“, каза той.

За случая в Казанлък

„Години наред държавата, вместо на интегрира тези хора, тя ги маргинализира и превърна в машини за гласуване. Заради това полицията беше принудена години наред да си затваря очите пред техните постъпки и престъпления.

Това не е първият случай – такива имаше с огнестрелни оръжия в Рогош и Нова Загора. Полицията многократно е предотвратявала сблъсъци между хората в Казанлък през последните месеци", коментира вътрешният министър за конфликта между двете ромски фамилии в града, който завърши фатално с еди нубит и трима в тежко състояние в болница.