България е получила официална информация от Република Северна Македония (РСМ) относно извършения преди почти една година палеж на сградата на културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля. Това обяви днес зам.-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев, цитиран от БТА.

"От нея с изненада научихме, че вместо извършителят на това престъпление да бъде преследван с цялата строгост на закона, с цел превенция на подобни посегателства в бъдеще, прокуратурата е сключила сделка с обвиняемия, за да получи възможно най-малкото наказание", обясни Коджабашев (явно визирайки института на "споразумението" - у нас прокуратурата сключва такива по около 50 % от делата си, б.р.).

По думите му именно този подход окуражи и последвалите нападения срещу други българи и български организации в РСМ.

Прокуратурата в съседната страна все още издирва извършителите на престъплението срещу Културно-информационния център на България в Скопие, каза още той.

"За сметка на това, тя вече е определила, че мотивът на престъплението има битов характер. Естествено поздравяваме професионализма на прокуратурата в Скопие, която без да установява кой е извършител на дадено престъпление, е в състояние с абсолютна убеденост да определи неговите мотиви", коментира явно иронично Коджабашев.

Според него подобен вид сериозни престъпления би трябвало да се разследват с особено внимание към посланието, което целият процес на правораздаване изпраща до обществото, за да се осигури превенция на тяхното възпроизвеждане.

"Нашите опасения са, че институциите в Скопие, вместо да се стремят да предотвратяват нови престъпления срещу местните българи и представителства на българската държава, губят енергия и време в опити да демонстрират, че проблем всъщност не съществува.

Този подход е контрапродуктивен за аспирациите на Скопие за възможна най-бърза европейска интеграция", коментира още заместник-министърът.

Радев: Заличаването на българския клуб е израз на паника

„Как мислите, че отеква в Европа всичко, което се случва в нашата съседка? Много лошо“, коментира пред български журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той дойде за участие в Европейския съвет.

„Това решение е израз на паника, на безсилие, защото властите в РСМ най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, че там има българско присъствие не от днес, не от вчера, а от векове, от 1300 години. Заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции, на нашите европейски партньори РСМ да впише македонските българи в нейната конституция. Това е отправна точка за интеграцията й в ЕС“, каза Радев.