"Сайт с кухи към момента формули и липса на реални действия за понижение на цените."

Така бившият директор на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов определи новата правителствена платформа за сравняване на цените при основните хранителни продукти. Foodprice.bg бе пусната вчера и в нея към този момент няма реални цени на отделните търговци, такива се очаква да бъдат попълнени в следващите дни. 

Според Маргаритов това било опит да се систематизира информацията, който обаче няма да доведе до намаляване, нито до повишаване на цените. По думите му, няма как да има каквато и да било промяна, ако няма парламент, който да приеме законодателни промени. 

"Диалогът, който е проведен много отдавна вече в страни като Франция, Гърция и Испания, доведе до застопоряване на цените на основни хранителни продукти за определен период от време. Този диалог го нямаше тук, липсват реални действия", посочи Маргаритов. 

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика пък, сайтът по-скоро би довел до обърквания. Той коментира и акциите на КЗК напоследък, които продължават войната с големите вериги, които започна правителството. Според него регулаторът проверява продукти, които ги има само там и така се избегват другите търговци. Изследване на ИПИ преди дни показа, че големите търговци представляват едва около 30-40% от пазара. 

"Обосновката за проверките малко ме озадачава. Има малко анализ - че цените на енергийните суровини са тръгнали вече надолу, а не се вижда рязка промяна в цените на храните. Цитират се изказвания, които в голяма степен звучат доста безобидно, но според КЗК са лоши и започват атакувания. Това според мен ще доведе до мълчание от производители и търговците. Не съм убеден, че диалогът между държавата, производителите и веригите няма да стане още по-забатачен", каза той.