Унгария се присъедини към проекта на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за съвместна поръчка за закупуване на снаряди за Украйна. Това става ясно от обновеното съобщение в сайта на Агенцията на новината, която за първи път е публикувана на 20 март. Унгария беше сред страните, които заедно с нас най-много се противопоставяха на доставките на снаряди за Унгария, както и изобщо на въоръжаването й. Накрая против ще остане само България...

Германия постигна споразумение с Европейския съюз относно важния регламент, който изисква новите автомобили да бъдат въглеродно неутрални до 2035 г., разрешавайки по този начин спор, който заплашваше да подкопае амбициозния план на блока за намаляване на емисиите на парникови газове. Това проправя пътя за превозни средства с двигатели с вътрешно горене, които използват само въглердно-неутрални горива, които да бъдат регистрирани след 2035 г.

Руските войски продължават атаките по северния и южния сектор на фронтовата линия в Донбас, но настъплението на Москва в района на Бахмут започва да затъва, отбелязва Киев. Според базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната частната руска армия "Вагнер" е по-многочислена, но засега украинските военни успяват да изтощят наемниците.

Нека не надценяваме алианса между Китай и Русия.

Това обяви американският президент Джо Байдън по време на пресконференция в Отава. Той добави, че не е загрижен след срещата на високо ниво в началото на седмицата между китайския президент Си Цзинпин и руския държавен глава Владимир Путин в Москва. 

Утре гражданите на Берлин ще гласуват в първи по рода си референдум, с който ще решат дали градът им да стане климатично неутрален до 2030 година. Ако решението бъде в полза на екоактивистите, то ще е със силата на закон. Никакви автомобили, само велосипеди и електроавтобуси, соларни панели по покривите и много зеленина. Така си представят, че ще изглежда Берлин след седем години инициаторите на първи по рода си референдум, който се провежда утре в Берлин. С него гражданите на германската столица ще могат да решат дали да станат първия климатично неутрален град в Германия още през 2030 година, вместо както е по план през 2045 година.

Сериозни мнозинства от българите споделят, че домакинствата им ограничават потреблението си заради проблема с цените на храните. На този фон, почти автоматично се споделят и одобряват всякакви мерки за спиране на ценовия ръст, включително и ограничения в надценката. Почти инстинктивно е общественото подозрение към големите търговци. Проблемът става сериозен, защото на практика по-големите магазини за хранителни стоки се оказват и основно място за пазаруване. Също автоматично е и очакването за повече присъствие на български стоки. По традиция, обществото не показва резерви към държавни намеси.