Григор Димитров стартира тазгодишното издание на "Аустрелиън оупън" с експресна тенис лекция над германеца Дъстин Браун, а днес стабилното му представяне продължи и той вече е в трети кръг на турнира след успех над Лукаш Лацко (Словакия) с 3:1 сета (6:3, 6:7(10), 6:3, 6:3).

Гласовитата българска агитка и днес бе на линия, за да подкрепя своя любимец, който отново не я разочарова. Мощните възгласи на атрактивните ни сънародници озвучаваха целия корт. А Гришо се отблагодари за бурната подкрепата и аплодисменти с няколко „хотшота“.

В първия сет Григор не срещна особени трудности срещу 99-ия в света Лацко, въпреки моментните колебания на начален удар. Успя да пробие на два пъти подаването на словака и след 36 минути игра поведе със сет аванс. Втората част бе много по-равностойна. След първоначална размяна на пробиви, играта продължи с доминация за сервиращите, което вкара сета в решителен тайбрек.

В него словакът игра така, сякаш е не 99-и, а 9-и в света - мощни сервиси по линиите, перфектни минаващи удари и стабилни ретури. Димитров имаше отговор на всичко това и  резултатът вървеше точка за точка. При 10:11 обаче ръката на Григор трепна и той сдаде сета след двойна грешка.

Изнервен от нелепо загубения тайбрек, Григор бе в стихията си в началото на третия сет - 3:0 за по-малко от 5 минути. До края словакът не успя да върне пробива и Григор поведе с 2:1 части.

Четвъртият сет премина под контрола на българина, който в спор за място на осминафиналите ще срещне познат съперник - кипъреца Маркос Багдатис. Това ще бъде седми двубой между двамата, като Григор е в серия от четири поредни победи. За последно го победи с 6:1, 6:4 през 2014 г. по пътя към титлата в Акапулко. 

„Доволен съм, беше доста топло. Въпреки че загубих втория сет се чувствах добре и много уверен. Имах известен проблем с обувките в края на мача, но като цяло беше невероятно. Физически се чувствам добре, утре почивам и след това отново съм на корта. Винаги съм позитивно настроен и искам да стигна до края турнира.“, заяви Григор по време на интервюто на корта, минути след края на двубоя.

А докато Гришо печелеше безпроблемно първия сет на мача, половинката му Мария Шарапова минаваше през деветте кръга на ада на съседния корт. Световната номер 2 бе на крачка от сензационно отпадане, след като допусна изоставане с1:4 гейма в третия сет срещу квалификантката Александра Панова (Русия). За пореден път обаче Маша демонстрира шампионския си характер, спаси два мачпойнта и постигна пълен обрат в срещата, която спечели в крайна сметка с 2-1 сета (6:1, 4:6, 7:5).