Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по Южното Черноморие. Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град. Собственикът му вече е получил акт за забрана на достъпа до къмпинга и принудителна административна мярка за прекратяване на дейността. Този сезон известният къмпинг "Айлякъ" няма да работи. За първи път по българското Черноморие се стига до запечатването на зона за каравани. 

Това предава кореспондентът на БНР в района.

Къмпинг "Айлякъ", както и залива Вромос, се намират в непосредствена близост до Военноморската база край Атия. Цялата зона се води секретна, въпреки че от години в района се осъществява туристическа дейност. 

Близо 40 дка е теренът, на който е разположен къмпинг "Айлякъ". Собственик на земята и имота е фирма "Хи ти ком". По Кадастрална карта там няма маркиран плаж. Говорим за ронлив терен, който е част от защитената зона за птици "Бакърлъка". 

Преди месец собствениците на каравани са получили съобщение, че трябва да напуснат къмпинга. Теренът все още е ограден с телена ограда, но табелата къмпинг "Айлякъ" е премахната. 

Конкретният повод за запечатването на къмпинг "Айлякъ" са 8 различни административни актове, издадени от Регионалната екоинспекция в Бургас, обяснява директорът на иниституцията Павел Маринов.

"В момента всички решения на РИОСВ са обжалвани. Намират се в Административния съд. Някои от тях искат и обжалването на принудителната административна мярка. Тези, които не са обжалвани, ще бъдат реализирани през предстоящата седмица, т.е. ще бъдат запечатани в присъствието на собствениците и ще започне изнасянето на нещата, които се намират на територията на къмпинга и на другите имоти".

Маринов обясни защо се пристъпва към тези административни мерки:

"Община Созопол е допуснала подробен устройствен план, който да допуска разглеждането и инвестициите в тази област. За да може да бъде реализирано това инвестиционно предложение, трябва тази процедура да бъде завършена с приемане на подробен устройствен план със заповед на кмета, след което да бъдат събрани строителните книжа, след което да бъде издадено разрешение за строеж и тогава да бъде направено това, което е направено вече преди да бъде издаден подробен устройствен план. РИОСВ е първата институция от цялата поредица от действия по съгласуване, издаване на разрешение за строителство, още в началото и на ПУП-а и заради това е спряно, защото реално са извършени всички дейстия преди да е приключила процедурата".

По думите му при извършваните редовни проверки са издавани многократно наказателни постановления за преустановяване на нарушения. Те са обжалвани, като някои са потвърдени от съда, други са отхвърлени. Наказанията са от такъв характер, че не могат да решат проблема, смята той и добави, че те само го установят и налагат материална санкция. 

"В момента са 8 - 4 решения за спиране и 4 решения за принудителна административна мятка. Всички са в Административен съд - Бургас. Очакваме съдът да се произнесе. След като се произнесе, ще преценим как да продължим нататък".

Къмпингът ще остане запечатан, докато вървят съдебните дела. 

Къмпинг "Айлякъ" беше открит през 2021 година. За 2 сезона той се превърна в хит по Южното Черноморие. На 6-и март тази година собственикът на къмпинга Християн Танев, който към момента отказва коментар, е получил първите административни актове. Сега думата имат магистратите. Те трябва да преценят дали документите на собственика са изрядни или както твърдят от Регионалната екоинспекция имаме осъществено инвестиционно намерение без завършени процедури за узаконяването му. Тепърва по случая ще излизат интересни факти.