"Не виждам президента на Република България, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България."

С тези думи актьорът Алекс Алексиев се обърна към залата по време на церемонията по връчването на наградите “Икар” в понеделник вечерта. 

Той се качи на сцената заедно със своята съпруга - актрисата и режисьор Яна Титова - както и с двете им деца, за да обявят най-добрия куклен спектакъл и постиженията в кукленото изкуство. 

Двамата с Яна Титова бяха с тениски, изразяващи и подкрепата им за уволнения от Народния театър режисьор Александър Морфов. 

Алексиев е отдаден доброволец от началото на войната в Украйна - събира дарения, в първите дни след началото на руската инвация помагаше на бежанци да стигнат до България.

Преди дни в Брюксел Радев обяви, че страната ни няма да участва в обща поръчка на държавите от ЕС за боеприпаси за Украйна като така пренебрегна решение на последното НС.

"Честит празник, колеги. Искам да пожелая от името на цялото ни семейство да сте смели. Гледам, че мотото е за това какво да избираме, избирайте мъдро, защото това все пак е и вашата кариера. Бъдете смели, колеги", призова Яна Титова.

В залата присъстваше служебният министър на културата Найден Тодоров, който реагира с усмивка на посланието на Титова и Алексиев.

Кои са носителите на наградата "Икар"

"Орфей" на Народния театър "Иван Вазов" - за спектакъл, Владимир Пенев - за водеща мъжка роля във „Великденско вино“ от Константин Илиев (реж. Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“) и Светлана Янчева - за водеща женска роля в „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет (реж. Маргарита Младенова, Театрална работилница „Сфумато“) са сред носителите на наградите "Икар" за тази година, съобщава БТА.

Театралните призове бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) на церемония в Народния театър в понеделник вечер. Водещ на събитието бе актьорът Филип Аврамов.

Наградата за дебют получи режисьорката Кристина Беломорска - за "Морфин“ по Михаил Булгаков ("Ялта арт рум").

Приза за поддържаща женска роля отиде при Маргита Гошева за Ана, кабаретна актриса в “Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър “Николай О. Масалитинов“ – Пловдив). За поддържаща мъжка роля бе отличен Светослав Добрев за Санчо Панса в “Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес (реж. Веселка Кунчева, Младежки театър “Николай Бинев“).

За режисура “Икар“ бе присъден на Йерней Лоренци за “Орфей“. Лоренци не присъства на церемонията в Народния театър, но бе изпратил обръщение към публиката, което от сцената прочете Владимир Пенев.

“Обстоятелствата, за съжаление, са такива, че днес не мога да бъда с вас. Но всъщност така е по-добре, защото гледате и слушате именно тези, към които е отправена моята най-голяма благодарност“, прочете Пенев от писмото на Йерней Лоренци.

Наградата за сценография спечели Никола Тороманов за “О, щастливи дни“, за майсторско техническо осъществяване - Народният театър "Иван Вазов" за "Нора", а за авторска музика - Милен Апостолов за „Дон Кихот“.

Отличието за драматургичен текст отиде при Яна Борисова за “Място, наречено другаде“. За постижение в кукленото изкуство беше наградена Свила Величкова за “Алиса в огледалния свят“ по Луис Карол (реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Варна), а за куклен спектакъл - "Невидимият Тонино" по Джани Родари (драматизация и реж. Елица Петкова, Държавен куклен театър – Пловдив).

Николай Серафимов получи награда за постижения във вариететното изкуство и мюзикхола, а за съвременен танц и пърформанс - Стефан А. Щерев и Ligna за „Нонумент-2“ (радиобалет, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен в копродукция с “Inform Bureau Association“.

Призовете за дублаж отидоха при Йорданка Илова за Кметицата в „Оглитата – Добре дошли в Смърдел град“ и Илиян Пенев за Василий Голоборотко в „Слуга на народа“. 

Наградата на публиката бе в три категории - за най-добър съвременен танц и пърформанс - "Пастет", за най-добър куклен спектакъл - "Алиса в огледалния свят", и за най-добър драматичен спектакъл - "Орфей".

Приз за цирково изкуство от Гилдията на цирковите артисти получи Лукреция Марио Малеволти за високи постижения в конния жанр, а певецът Любо Киров си тръгна с отличието от Гилдията за атракционни и сценични изкуства.

Найден Тодоров връчи наградите на Министерството на културата - за куклен театър на Държавен куклен театър – Варна и за драматичен – на Драматичен театър – Пловдив.

“Огромна привилегия е за мен да съм тук с вас тази вечер. Честит празник на всички, изкушени от магията театър. Благодаря ви, че ви има“, каза заместник-министърът на културата Марина Василева, която връчи наградата за съвременна българска музика на Теодосий Спасов.

“Благодаря за вниманието към мен, за тази прекрасна награда“, каза Спасов, който поздрави присъстващите на церемонията в Народния театър с „Копнение“ от Пейо Яворов.

Отличието на "Акт-Унима" за значим принос в развитието на българското куклено изкуство получи Силва Бъчварова. 

Наградата "Икар" за чест и достойнство е за актрисата Мария Стефанова, за преподавателска дейност – проф. Анастасия Савинова, а за изключителен принос към българския театър - Антон Радичев.

Мария Стефанова е най-възрастната действаща актриса в България в момента, каза председателят на САБ Христо Мутафчиев.

„Аз пак съм си сред вас. Аз съм още тук, в театъра. Аз съм още при вас, колеги. Аз съм още във вашия празник. Но аз съм и във вашия делник. Благодаря на Бога и на всички вас, че съм във вашия делник, че аз сядам заедно с вас на работната маса почти всеки ден, че аз се радвам на вашия талант, че аз вървя успоредно с вас в оня труден, мъчителен, изморителен ежедневен делничен труд“, каза Мария Стефанова.

Проф. Анастасия Савинова коментира, че след своята вече 55-годишен преподавателски стаж в ВИТИЗ и в НАТФИЗ и по повод свои впечатления от международни форуми, си позволява да твърди, че България все още има в голяма степен силно, високо театрално образование.

Страшно много благодаря, истински и човешки ви благодаря за това, че близо 49 години, половин век, съм на сцената на този театър, каза от сцената на Народния театър "Иван Вазов" Антон Радичев.