САЩ навлизат в нов етап от своето икономическо възстановяване, икономиката на страната расте с най-високи от 1999 г. насам темпове, а в Русия тя е на пух и прах.

Такива бяха някои от най-важните акценти в годишната реч "За състоянието на съюза", произнесена снощи от американския президент Барак Обама пред двете камари ва Конгреса, предаде Ройтерс.

"Сянката на кризата премина и състоянието на съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, намаляващи дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия, се надигнахме от рецесията, по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава на Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", изтъкна Обама.

Конгресмените републиканци слушат речта на президента демократ.

След това президентът се обърна към средната класа. Той заяви, че планира да помогне на работещите семейства под формата на отпуск при майчинство и болнични, както и с разумни цени на образованието в детските градини.

„Икономиката на средната класа работи. Тези политики ще продължат да работят, стига политиката да не застава на пътя им”, каза Обама.

Той обеща също, че Конгресът ще приеме закон, който да задължава работодателите да дават еднакви работни заплати за мъжете и жените на една и съща позиция.

„2015 година е. Време е”, каза американският държавен глава.

Обама допълни, че САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не могат да потискат по-малките. Америка се противопоставя на руската агресия, като подкрепя украинската демокрация и вдъхва увереност на съюзниците си в НАТО.

"Миналата година, докато работихме здраво по налагането на санкции заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама.

Той поиска от Конгреса да разреши използване на сила срещу "Ислямска държава" (ИД), като приеме резолюция по този въпрос. Според Обама въпрос на време е САЩ и техните партньори да победят джихадистката групировка.

"Американското лидерство - включително военната ни мощ - спират настъплението. Вместо да бъдем въвлечени в нова сухопътна война в Близкия изток, ние водим широка коалиция, включваща арабски държави, за да отслабим и в крайна сметка да унищожим тази терористична група", каза президентът.

В настоящия момент Вашингтон води въоръжени действия в Сирия и в Ирак въз основа на решения, приети по времето на президента (2001-2009) Джордж Буш-младши. След атентатите на 11 септември 2001 г. бе взето решение за намеса в Афганистан. Другото решение бе за нахлуването в Ирак през 2003 г.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно. Това е нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", заяви Обама.

Той се обяви и за вдигане на икономическото ембарго срещу Куба, наложено още през 1961 г. Според него това ще бъде прието за още един признак за историческото сближаване между двете страни. Според него Конгресът трябва да започне работа по отмяна на санкциите срещу острова още тази година.

В залата бе и Алън Грос - освободеният от кубински затвор служител на Американската агенция за международно развитие (USAID). Той бе осъден на 15 години затвор за опит да осигури интернет връзка на еврейската общност на острова. Грос бе пуснат след пет години зад решетките.

Освободеният от кубински затвор Алън Грос приветства Обама в залата на Конгреса.

Обама изтъкна, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат (2009-2013).

Същевременно Обама се зарече, че ще наложи вето на всеки опит за налагане на нови санкции срещу Иран, докато текат преговорите по неговата ядрена програма.

"Нови санкции, приети от този Конгрес, в този момент, ще гарантират единствено провал на дипломацията, ще отчуждят Америка от съюзниците й, ще затруднят поддържането на санкциите и ще гарантират подновяване на иранската ядрена програма", каза Обама.

Според него няма никаква гаранция, че преговорите ще се увенчаят с успех. Но нови санкции със сигурност ще провалят дипломатическите усилия. В това няма смисъл, ето защо ще наложа ветото си", предупреди Обама.

Обама поиска от Конгреса да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион. 

"Китай иска да пише правилата в най-бързо развиващия се регион. Това би поставило нашите работници и предприятия в неизгодна позиция. Защо да позволяваме това да стане? Ние трябва да пишем тези правила. Ето защо искам от двете партии да ми дадат правомощия за насърчавана на търговията, за да защитя американските работници със солидни нови търговски сделки от Азия до Европа, които да са не само свободни, но и справедливи", каза американският президент. 

Държавният глава раздава автографи след речта си.

Той поиска от депутатите да приемат ускорена процедура, известна като fast track ("бърза писта"). Тя ще позволи на администрацията му да преговаря за подробностите в търговските споразумения, преди да ги представи пред Конгреса, за да ги одобри общо, без да обсъжда съдържанието им.

Реакции

Западните медии незабавно излязоха с обширни и многостранни коментари за речта на Обама.

Обама се обърна към средната класа и обяви плановете си да я подзпомогне. Те обаче едва ли ще минат в контролирания от републиканците Конгрес, коментира Би Би Си.

Речта на президента накара мнозина да се запитат дали издигането на смели инициативи, които едва ли ще може да бъдат осъществени, е пример за смело лидерство или загуба на време, пише в. "Ню Йорк таймс". Въпреки че на практика партията му изгуби последните избори за контрол над двете камари в Конгреса, днес Обама в продължение на един час самоуверено изложи обширен и скъпоструващ законодателен дневен ред, сякаш всъщност ги е спечелил, отбелязва изданието.

Според "Вашингтон пост" Обама е запазил необичайно мълчание по въпросите на тероризма. Той каза, че американците остават единни с хората по света, взети на прицел от терористи – от училището в Пакистан до улиците на Париж, но посвети на въпроса толкова време, колкото да каже, че Америка ще продължи да преследва терористите и да разбива мрежите им, посочва вестникът.

Преминал в настъпление, президентът призова плодовете на растежа да бъдат споделени, отбелязва френският в. "Монд". След две години на застой и разочарования, довели до надмощие на републиканците и в двете камари на Конгреса, Обама, изглежда, възвърна самоувереността и решимостта си в годишната си реч.