ЕС трябва да преосмисли договореното през 2020 г. Всеобхватно споразумение за инвестиции (ВСИ) с Китай, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя прочете лекция в Института „Меркатор“ при Центъра за европейска политика в Брюксел. Речта й бе внимателно следена, тъй като бе произнесена в навечерието на нейното посещение в Китай.

„Трябва да признаем, че светът и Китай се промениха през последните три години. И трябва да преосмислим ВСИ в светлината на нашата по-дълбока стратегия за Китай. И знаем, че има сфери, в които търговията и инвестициите представляват риск за нашата икономика или национална сигурност, най-вече в контекста на масивното сливане на военния и търговския сектори в Китай“, изтъкна Фон дер Лайен.

Тя уточни, че това се отнася за редица чувствителни технологии, стоки с двойно предназначение или дори инвестиции, придружени с принудителен трансфер на технологии и умения.

Всеобхватното споразумение за инвестиции, договорено между ЕС и Китай  през 2020 г., предстои да бъде одобрено от Европейския парламент. Това обаче се бави, тъй като Пекин наложи санкции срещу няколко евродепутати. Сред тях е и българският представител Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна, категорична бе Урсула фон дер Лайен.

По думите й тези отношения са сред най-сложните и важните. Тяхното управление ще реши бъдещето на напредъка и сигурността на Европа.

„За по-малко от 50 години Китай се превърна от страна с широко разпространена бедност, в държава с втората по големина икономика в света и водач в основни технологии”, заяви председателят на ЕК.

И отбеляза, че амбициите на Пекин са още по-големи. Тя припомни скорошно изказване на китайския президент Си Цзинпин, който изрази очакване до 2049 г. Китай да се превърне в най-мощната страна в света.

“Отношенията ни са твърде важни, за да бъдат застрашени от неясни условия. Видно е, че отношенията ни станаха по-отдалечени и трудни в последните години. Взаимното разбиране започва с разговор. Загрижени сме какво означава завръщането на Китай на световната сцена след пандемията”, каза Фон дер Лайен.

Предвид стратегическите цели на Пекин ЕС трябва да определи трезво стратегията си спрямо него. Не е в интерес на Европа да прекъсва връзките с Китай. Отношенията помежду им не са черно-бели и трябва да бъдат открити.

“Трябва да бъдем сигурни, че износът към Китай и китайските инвестиции в ЕС са в наш собствен интерес”, добави Фон дер Лайен.

Според нея Китай отчита слабостта на Русия и възнамерява да се възползва. Балансът в отношенията между Москва и Пекин, в които досега руската страна е била водеща, се е променил.

Друг въпрос, който ще определи взаимодействието с Китай,е спазването на човешките права. Според Фон дер Лайен страната води умишлена политика за повишаване на военните способности, разпространение на дезинформация и икономически натиск.