"Имаме много повече сигнали, имаме със 100% увеличение на образуваните досъдебни производства и над 50% повече са задържаните за нарушения на изборното законодателство и политическите права на гражданите в сравнение с предходните избори."

Това каза служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по Нова телевизия.

Министърът каза, че сигналите за купуване на гласове, по които работи МВР, основно са срещу партии ГЕРБ и ДПС. 

Тепърва ще се доказва дали това е така“, добави той. 

Той посочи още, че има установени случаи за корпоративен вот, като даде пример за такъв в Русе.

За БТА от МВР  са съобщили, че до момента 120 души са задържани във връзка с разследвания за изборни нарушения. По данни на ведомството към 19:00 часа днес са получени общо 756 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 142 наказателни производства.

Във връзка със случай от Кърджалийско министър Демерджиев коментира, че се касае за манипулиране на вот при подвижна секция за гласуване, като МВР издирва кмет. Той потвърди още и за случай за купуване на гласове в Пловдивско, който се касае за лице с имунитет.

„Други сили използваха и хибридната атака, и това, което направиха учениците, за да се опитат да всеят паника у хората, за щастие не успяха“, коментира министърът заплахите за взривни устройства в училищата от дните преди изборите.

Демерджиев раздели атаките на две части - едната определи като хибридна, която не идва от България, а втората, като заплахи, отправени от ученици, които са последвали примера на първата атака. 

„Днес беше изключително спокойно и нямаше никакви проблеми“, допълни той.