Така наречените инфлуенсъри - Чеченеца, Куката и Емили, остават в ареста с прокурорска мярка до 72 ч. По члена за тежко хулиганство, по който са подведени, наказанието е до 5 години (т.е. - леко престъпление, което най-често после се изменя в глоба, б.р.).

Това стана ясно на брифинг на пловдивската прокуратура днес. Кадри как тримата показно развеждат момче със специални потребности на каишка в пловдивски мол и го карат да прави различни "номера" възмутиха обществеността, а тримата за почнаха да се топят един другиго.

Още вчера бе съобщено, че Районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство. Това става, слд като гражданин изпратил до бТВ клипа със "забавлението".

Срещу Емили Тротинетката, Тодор Огнянов – Куката и Петко Караилиев – Чеченеца утре ще бъде внесено искане в съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвинението включва "непристойни действия с изключителен цинизъм".

На брифинга днес стана ясно, че двамата мъже са осъждани, но реабилитирани към момента. Чеченеца е на 38 години и е осъден за грабеж от 2017 година. Куката е на  34 години, а само за 2 години е осъден 7 пъти – за три грабежа, една кражба, закана с убийство и побой. Двамата са от Пловдив, а Емили Тротинетката е на 21 години и живее в София.

Момчето, което е заснето в клипа, е на 20 години. То е със специални образователни потребности, не е било заплашвано, но  няколко пъти е отказало да участва във видеото, обявиха от прокуратурата в Пловдив.

Районният прокурор Петър Петров обясни, че за клипа е била възложена задача да бъде намерено лесно податливо на манипулации лице, което да бъде убедено да изиграе ролята на куче и да бъде водено на каишка на обществено място.

Реакция дойде и от Комисията за защита от дискриминация - тя се самосезира по публикации в медиите за скандалния видеоклип.

Ще бъде образувано производство пред КЗД, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от тримата участници в клипа, съобщиха от комисията.

Съветът за електронни медии излезе с позиция по случая, в която отбеляза, че осъжда "остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности".

"За Съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави.

СЕМ апелира към доставчиците на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики, както и за популяризиране на лица, преследващи скандална слава.

Регулаторът докладва публикуваното от потребителите съдържание на съответните платформи за споделяне на видеоклипове YouTube, Facebook, TikTok, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в Публичния регистър на СЕМ, разпространили клипа в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия", се казва още в позицията на регулатора.

Престъпни деяния на основата на увреждане или такива, възползващи се от увреждането като уязвимост на жертвата, следва да се признават като т.нар. „престъпления от омраза“, т.е. престъпления с дискриминационен елемент.

Това се посочиха вчера от Българския хелзинкски комитет. От БХК припомниха, че през 2022 г. са участвали в работни групи, които са предложили на Министерството на правосъдието да бъдат направени промени в Наказателния кодекс, като бъдат въведени тежконаказуеми състави на деяния, извършени на основата на увреждането на пострадалото лице.