Всеки пети протокол сгрешен, разминавания между записаното в протоколите и паметта на машините, некоригирани в РИК данни, 45 000 невалидни бюлетини. Това е равносметката след проведените на 2 април парламентарни избори.

Ако така отидем на местните избори, този инструмент на демокрацията може да бъде напълно провален и дискредитиран. Това коментира пред БНР изборният експерт Даниел Стефанов

"В момента има опасност за този демократичен инструмент и трябва да се действа. Не може да си играем на лъжемерки като видеонаблюдение, замяна на кръгче с квадратче", каза още Стефанов.

Според него няма основание да се смята, че изборите не бяха честни, но трябва да си дадем сметка, че от години има очевидни проблеми. И постоянно се предлагат крайни решения, които не вършат добра работа.

Стефанов даде пример с точността на броене в секциите, както и с това, че има твърде много хора в списъците и съмнения за злоупотреба.

"Защо толкова години ЦИК не прави нищо по тези проблеми", пита експертът, според когото натрупването на тези подозрения ни е докарало до изострена ситуация и до риска "някои политически партии да са близо до това да не признаят резултатите".

"С години няма реакция от ЦИК. Бих искал да разбера при положение, че имаме такова сложно гласуване с двата метода, как ЦИК промени начина на обучение на СИК? Същото може да кажем за протокола – от години говорим, че е доста сложен и създава проблеми за средно интелигентен човек", коментира Стефанов.

И допълни, че в протоколите на РИК също имаше неточности в сборуването, което е недопустимо.

"Там има електронен формуляр, в който има контроли. Не мога да кажа кои контроли са работили на тези избори. "Информационно обслужване" и ЦИК трябва да дадат някакви обяснения.

Постоянно се люлеем в крайни решения, които не вършат добра работа, например видеонаблюдението и машинното гласуване", изтъкна Даниел Стефанов.

И допълни:

"СИК не са злонамерени. Там няма планирана координирана фалшификация на изборния резултат, но има сериозни неточности. Срещаме почти едни и същи проблеми на различни избори и не променяме почти нищо".
 

Стефанов призова да се избере само един способ на гласуване, "който да създава доверие и в единия партиен блок, и в другия партиен блок", като според него това трябва да бъде "ясен, добре обмислен метод на гласуване, който да бъде приложен по чист начин".

"Тези 45 000 невалидни бюлетини представляват само 1,6% от гласовете, не е  някакъв кошмарен процент", каза още Стефанов.