Френският президент Еманюел Макрон пристигна миналата сряда в Китай на тридневно държавно посещение, придружаван от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това беше първата визита на френския държавен глава в Китай от 2019 г.

В първия ден от визитата си Макрон се срещна с представители на френската общност в Пекин. Вторият ден от посещението му беше посветен на срещата с китайския му колега Си Цзинпин, а в петък Макрон посети град Гуанчжоу, в Югоизточен Китай, където се срещна със студенти.

Пекин може да играе съществена роля за намиране на път към мира в Украйна, заяви Макрон на срещата си с представителите на френската общност, състояла се в посолството на Франция.  

"Китай наскоро предложи мирен план. Това показва волята му да се превърне в отговорен фактор за намиране на път към мира", добави той. Китай, който има здрави връзки с Русия, потвърдени за пореден път и в последните дни, може да играе много важна роля" по отношение на Украйна, отбеляза още френският държавен глава, имайки предвид неотдавнашното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Москва.

Макрон, който доведе със себе си в Китай голяма делегация, включваща френската външна министърка Катрин Колона и 50 френски бизнесмени, каза също, че Европа не бива да „се отделя“ от Китай в икономически план.

В четвъртък се проведе официална среща между Еманюел Макрон и Си Цзинпин заедно с делегациите на двете страни. Китай и Франция имат възможностите и отговорността да превъзмогнат "различията и ограниченията", докато светът преминава през дълбоки исторически промени, каза по време на срещата китайският президент Си Цзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия. Той изтъкна, че отношенията между Китай и Франция поддържат позитивна и стабилна инерция.

"Руската агресия в Украйна нанесе удар по (международната) стабилност", каза от своя страна Макрон на Си. "Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия и да върнете всички обратно на масата за преговори", добави френският президент.

„Ядрените оръжия не бива да бъдат използвани“, подчерта китайският лидер, който осъди всички „атаки срещу цивилни“, и предупреди за опасността за възможно използването на химически и биологични оръжия.

Си Цзинпин потвърди ангажимента на Китай за улесняване на мирните преговори и политическото уреждане на конфликта в Украйна, като заяви, че Пекин подкрепя Европейския съюз в неговата роля за политическото уреждане на кризата и в усилията за изграждане на балансирана, ефективна и устойчива архитектура за сигурност, посочва в. „Чайна дейли“.

Китайският лидер подчерта, че позицията на Китай по въпроса за Украйна е последователна.

"Няма панацея за преодоляване на конфликта. Това изисква всички страни да дадат своя принос и да създадат условия за прекратяване на огъня и мирни преговори чрез изграждане на доверие", каза Си.

Той заяви, че Китай е готов да отправи съвместен призив с Франция към международната общност да запази рационалния подход, да проявява сдържаност и да избягва предприемането на действия, които могат да доведат до по-нататъшно задълбочаване на кризата или дори до излизането ѝ извън контрол.

Си подчерта необходимостта от стриктно спазване на международното хуманитарно право, избягване на нападения срещу цивилни граждани или граждански обекти и защита на жените, децата и другите жертви на конфликта.

Той заяви също, че мирните преговори трябва да бъдат възобновени възможно най-скоро, и призова да се спазват принципите на Устава на ООН, да се отчитат законните опасения за сигурността на всички страни, да се търси политическо решение и да се насърчава балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност.

Си, Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обмениха мнения по конфликта в Украйна и на тристранна среща в четвъртък.

Европейските лидери заявиха, че Китай не е страната, която е създала кризата, и оцениха високо усилията на Китай за постигане на политическо уреждане на въпроса, отбелязва „Чайна дейли“.

Си Цзинпин е изразил желание да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски, каза от своя страна в четвъртък Урсула фон дер Лайен,  предаде Ройтерс. Тя предупреди, че "въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на отношенията" между ЕС и Китай.

Китайската политика по отношение на конфликта в Украйна може да се обобщи с едно изречение: насърчаване на мира и диалога. Основен приоритет на китайския президент Си Цзинпин е да насърчава прекратяване на огъня и край на войната, допълва Ройтерс, като се позовава на китайската държавна агенция.

В петък френският президент посети Гуанчжоу (Кантон), за да се срещне там с китайски студенти.

Макрон беше посрещнат от огромно множество при пристигането си в университета "Сун Ятсен", като мнозина държаха мобилните си телефони с надеждата да си направят селфи с него. След това той произнесе реч пред стотици студенти в спортната зала на кампуса.

Университетът, който е един от най-престижните в Китайската народна република, има партньорства с 24 френски образователни институции. Той е свързан и с консорциум от инженерни училища в рамките на Френско-китайския институт за ядрена енергия.

След срещата си със студентите Макрон разговаря с двама китайски инвеститори: Тан Цзесюн, председател на групата "Вънцан", и Цзян Лун, управляващ директор на XTC New Energy Materials. Първата компания е специализирана в производството на алуминиеви изделия, а втората - на компоненти за литиеви батерии, използвани в електрическите превозни средства.

Настроението сред пътуващите с президента Еманюел Макрон френски бизнесмени бе предпазливо оптимистично относно постпандемичното размразяване на търговските перспективи с Китай, предаде Ройтерс. Някои от тях отхвърлят призивите на отделни страни, начело със САЩ, за "отделяне" от Пекин.

Фактът, че Макрон беше придружаван от 50-членна делегация от водещи бизнес лидери начело с главните изпълнителни директори на "Еърбъс" (Airbus), "Алстом" (Alstom) и Е Де Еф (EDF),  предизвика съмнения у някои дипломати, че визитата може да подкопае посланието за твърдост, което Западът иска да изпрати на фона на все по-голямото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Самият Макрон внесе объркване сред западните си съюзници като заяви след завръщането си от Китай, че Европа не бива да заема страна в конфликта около Тайван между САЩ и Китай.

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер защити Макрон като подкрепи позицията му ЕС да запази „независимостта си“ и „собственото си стратегическо мислене“ спрямо САЩ. Някои анализатори обаче сравниха изказването на Макрон за Тайван с гафа му за „мозъчната смърт на НАТО“, за която беше предупредил по време на първия си мандат.

Германският депутат Норберт Рьотген разкритикува изказванията на Макрон, като каза, че френският президент се самоизолира.

„Макрон се самоизолира в Европа, той отслабва ЕС и всъщност влиза в противоречие с това, което каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Пекин“, каза Рьотген, цитиран от Ройтерс.

Макрон обаче като цяло успя да използва визитата си в Китай за подобряване на международния си имидж, който в собствената му страна - Франция, след прокараната от него пенсионна реформа, беше започнал да помръква. Той още веднъж показа, че Франция може да бъде световен играч и да притежава силен глас в Европа, макар мечтите му за „стратегическа автономия“ на континента да са попарени от конфликта в Украйна.