Френският президент Еманюел Макрон е предложил на Китай план, който според него може потенциално да доведе до преговори между Русия и Украйна, съобщава Блумбърг.

Макрон е възложил на неговия външнополитически съветник Еманюел Бон да работи с най-високопоставения китайски дипломат Ван И да намери рамка, която може да послужи за основа за бъдещи разговори според хора запознати с плановете, пише агенцията.

Френската стратегия предвижда разговори между Русия и Украйна най-късно това лято, ако всичко върви добре, казват източници на агенцията, пожелали анонимност.

По време на неодавнашното си посещение в Китай френският президент не е успял да убеди китайския си колега Си Цзинпин да говори с украинския държавен глава Володимир Зеленски - двамата още не са говорили, откакто войната избухна преди повече от година. Макрон също вбеси съюзниците миналата година, след като каза, че те не бива да "унижават" Русия, припомня Блумбърг.

Според публикацията не е ясно дали Макрон има подкрепа за плана си от Киев и неговите съюзници, много от които отхвърлиха предложенията за прекратяване на огъня, които биха позволили на Русия да запази териториалните си завоевания.

Много държави са също скептични, че Китай може да служи за неутрален посредник, като се имат предвид неговото "безгранично приятелство" с Русия. Двете страни неколкократно обещаваха да засилят връзките си, включително с призив в понеделник да засилят сътрудничеството между военните си.

Служител от офиса на Макрон е потвърдил пред Блумбърг плана Бон да говори с Ван, но е отказал да коментира подробностите, добавяйки, че съюзниците на Франция са били информирани за всяка френска инициатива. В отговор на въпроси китайското външно министерство каза, че не е запознато с източника на информацията и е „трудно да се провери автентичността“.

Пролетна офанзива

Всички бъдещи преговори ще зависят от няколко условия, включително успешна украинска пролетна офанзива, която ще постави Киев в позиция на сила по време на всякакви преговори, според източниците на агенцията.

Някои европейски служители се тревожат, че опасно високите очаквания са възложени на всяка украинска контраофанзива, която може да не е достатъчно решителна, за да може Киев да освободи цялата територия, която Русия е окупирала, отбелязва Блумбърг. По-реалистична цел според материала изглежда украинско настъпление от 30 километра или повече на юг, което би поставило руските линии за доставки в обсега на най-мощната артилерия на Украйна и би създало условия за по-дълбок натиск през 2024 г.

Това би означавало, че съюзниците на Украйна ще трябва да увеличат подкрепата си, за да позволят бъдещи офанзиви за отвоюване на повече окупирани територии или че всякакви потенциални преговори за прекратяване на огъня преди това време могат да накарат Русия да остане окопана в значителни участъци от украинска територия.

По-рано Макрон каза, че вижда важна роля за Китай и че благодарение на отношенията си с Русия той може да „върне Москва към разума“. Досега Пекин не показва признаци, че желае да окаже натиск върху Москва да изтегли войските си.

Висши дипломати от страните от Групата на седемте – включително Франция – тази седмица одобриха „формулата на мира“ на Зеленски, която включва пълното изтегляне на всички руски войски от украинска територия.

Киев многократно е казвал, че териториалните отстъпки не трябва да бъдат на масата и няколко от съюзниците на Украйна подкрепят тази позиция, предупреждавайки, че всяко споразумение, което по същество замразява войната, вероятно ще накара Русия да се превъоръжи, преди да започне нова офанзива.

От своя страна руският президент Владимир Путин дава малко признаци, които да подсказват, че целите му са се променили, да не говорим за готовност да изтегли сили от украинска територия.

Планът на Макрон ще разчита на дългосрочни гаранции за сигурност за Украйна, които ще имат за цел да възпрат Русия от бъдещи актове на агресия, според източниците на Блумбърг. Съюзниците все още не са уточнили спецификата на мерките, които трябва да бъдат договорени на срещата на върха на лидерите на НАТО в Литва през юли, но ще имат за цел да помогнат на Украйна да модернизира въоръжените си сили и да стане по-оперативно съвместима с въоръжените сили на НАТО.

Успоредно с това съюзниците на Украйна също работят върху начини за поддържане на текущото снабдяване с оръжия и ключови доставки, като 155-милиметрови боеприпаси, е казал един от източниците на Блумбърг.