Референдумът, който е иницииран от "Възраждане" за отлагане приемането на еврото, не може да бъде проведен правомерно, ако говорим в полето на правото. Това заяви пред БНР доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС.

Той посочи, че в Конституцията има специална разпоредба - чл. 4, ал. 3, която е въведена във връзка с присъединяването ни към ЕС. Точният текст на разпоредбата е: "Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз".

"Тя признава обвързването ни с ЕС като основен елемент на цялостното функциониране на българската държава. Този референдум не съответства на тази разпоредба", каза Христев и допълни, че по нея има и тълкувателно решение на Конституционния съд.

Той се позова и на закона за референдумите,  в който е записано, че допитвания по въпросите, които са предмет на уредба в международен договор, не може да има.

"Оттам нататък няма никакво значение как ще формулираме този въпрос. Този въпрос, както и да го формулираме, противоречи на задълженията, които произтичат от присъединяването ни към ЕС", категоричен бе Христев.

На въпрос кой трябва да спре този референдум - дали парламентът или Конституционният съд, той бе категоричен:

"Надявам се, че в парламента има достатъчно внятни членове. Колкото и хиляди подписа да са се събрали, няма как парламентът да приеме подобно решение, без да наруши българската Конституция.
 

Не виждам защо трябва да създаваме един излишен сценарий, има  достатъчно ясна уредба. Отговорното към интересите на нашата собствена страна е депутатите да не допускат ние да влизаме в този сюжет".

Христев определи цялата инициатива като „популистка вакханалия”. И припомни, че България се намира във финалната фаза преди влизането в еврозоната.

"Ние сме се присъединили по наше искане, при взаимно съгласие между нас и всички държави членки", каза още Христев.