В изявленията на Борислав Сарафов има три важни акцента, по-скоро обвинения към главния прокурор.

Това коментира днес пред БНР Андрей Янкулов - бивш прокурор, експерт към Антикорупционния фонд и номинация за вътрешен министър в предложения проектокабинет "Денков".

Янкулов коментира твърде интересното вчерашно писмо на зам.-главния прокурор по разследването Борислав Сарафов до БТА - второ поред. То се отличава диаметрално от първото, което той изпрати и в което само се оправдаваше - по повод собствените си твърдения, че Гешев е бил с децата си при т.нар. атентат.

По думите на Янкулов първото твърдение на Сарафов е, че прокуратурата е навлязла на политическия терен (всъщност, това е напълно очевидно в последните години, затова и Гешев влага цялата си енергия яростно да го отрича, б.р. на Клуб Z).

"Вторият упрек към главния прокурор е, че е манипулирал общественото мнение дали семейството му е било застрашено около предполагаемия опит за покушение."

Третият упрек е, че Гешев се е намесил в разследването на инцидента, като е осигурил достъп до местопроизшествието на "мистериозен израелски експерт", допълва Андрей Янкулов.

Главният прокурор не може да дава указания по конкретни разследвания. Няма законово основание за такова разпореждане и той е в очевиден конфликт на интереси като пострадал от предполагаемо престъпление, поясни експертът.

Докато се изясняват обстоятелствата, Иван Гешев би трябвало да излезе в отпуск, "но в нашата действителност дали ще излезе или не, няма значение", коментира Андрей Янкулов в предаването "Преди всички".

"Той може от Америка да контролира нещата. Може да е в отпуск да ги контролира."

И още:

"Независимо разследване не може да бъде осигурено. Изводът, който се налага е, че в случаите, когато са засегнати много съществени интереси от едно разследване, независимо какво, животът е показал, че тези разследвания не са обективни. Не може да се гарантира тяхната независимост при сега действащата законова рамка", обобщи Янкулов.

Той не се наема да коментира доколко реален е конфликтът между първия в прокуратурата и заместника му - при това, същия, който бе предложен от "Възраждане" да стане нещо като прокурор по разследването срещу главния:

"Може да се окаже буря в чаша вода и да се касае за някакъв личен конфликт между двамата на база единствено на този случай, където Сарафов беше поставен в недобро положение в очите на обществото. (...)

Но това може да е и реален конфликт между двамата", смята експертът от Антикорупционния фонд.

Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите, и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор. Това коментира президентът Румен Радев.

Според него има нещо по-важно и от самия инцидент и това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността.

"Помните, че служебните правителства внесоха множество сигнали за значителни закононарушения и корупция, но към момента няма придвижване на редица сигнали", изтъкна Радев.

По думите му това за него е много по-тревожно дори от посегателството срещу главния прокурор.