"Опасно е, че хората не искат да ваксинират децата си. Говорим за задължителния имунизационен календар. Трябва да се включат още няколко ваксини, но да са по желание и да са заплащани от обществени фондове. Родител, който откаже безплатна имунизация, трябва да поеме писмена отговорност. Има ваксини, без които европейците не можем."

Това коментира във вторник проф. Тодор Кантарджиев по Нова нюз.

"Как няма да ваксинираш момче за заушка, да остане безплодно? Или момиче за рубеола? Като забременее, да роди увредено дете? Дифтерията и детският паралич също могат да бъдат предотвратени. Колкото по-тежка е една инфекция, толкова по-ефективна е ваксината. Микробът, който я причинява, е генетически еднороден, когато е смъртоносен. Хубавата ваксина предпазва от заразяване - говорим за тетанус, дифтерия, детски паралич, детските шарки", припомни той ползите от особено важни ваксини, гарантиращи предпазване от болести, които в миналото са били смъртоносни.

Спад във ваксинационното покритие отчитат от ООН на световно ниво заради COVID. Затова и оттам започнаха кампания за наваксване на забавянето на темповете на имунизиране на децата глобално. Тази тенденция отчитат и от българското здравно министерство. През 2020 и 2021 г. в имунизационния обхват срещу полиомиелит в страната има спад спрямо предходните години, през 2022  г. започва нормализиране на ситуацията при всички приеми, отчитат от Министерството на здравеопазването. Спад има в имунизационното покритие и по отношение на морбили.

Професорът коментира и разпространението на COVID в България. През седмицата СЗО отмени извънредното положение по отношение на короновирусната инфекция.

Последните седмици област Смолян е с три пъти по-висока заболеваемост от COVID в сравнение с околните региони, посочи Кантарджиев.

"Подвариантът "Артурус" последва "Кракен". Той прави конюктивит 4-5 дни. Смолян е на второ място след Кюстендил по заболеваемост в страната. Преди умираха много хора от коронавирус, а сега само много възрастни и хора с придружаващи заболявания. Променяйки се, COVID стана генетично разнороден, така ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко прекарване", подчерта отново той.