Нито един български евродепутат социалист не подкрепи днес Акта в подкрепа на производството на боеприпаси за Украйна.

Първоначално в списъка на гласувалите "за" бяха Цветелина Пенкова и Иво Христов. от БСП и групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). По-късно двамата уточниха в съобщение за БТА, че става дума за техническа грешка при подаването и отразяването на вота им, която настояли да бъде коригирана. Те не подкрепяли въпросната процедура. Но не става ясно дали са били "против" или "въздържал се".

Други трима наши евросоциалисти - Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП, както и изключеният наскоро от партията Петър Витанов, се въздържаха.

Обикновено българските евродепутати от групата на СиД или гласуват против насочени срещу Русия резолюции, или изобщо не участват във вота.

„За“ гласуваха общо 10 наши членове на Европейския парламент. Във вота не участваха Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

С 518 гласа „за“, 59 „против“ и 31 „въздържал се“ евродепутатите задействаха бърза процедура за прокарване на Акта, известен с абревиатурата ASAP. Той бе предложен от Европейската комисия на 3 май.

Целта на този акт е да увеличи доставката на боеприпаси и ракети за Украйна, а също да осигури 500 милиона евро, с които да се помогне на страните членки да попълнят запасите си и да увеличат продукцията на муниции.

Парламентът ще назначи преговорен екип и ще пристъпи към гласуване в пленарна зала в края на месеца. След това ще започнат преговори със страните членки (Съвета) на ЕС с цел постигане на политическо споразумение. Евродепутатите трябва да го гласуват на сесията през юли.

Същевременно ЕП одобри днес с огромно мнозинство замразяването на митата върху украинския внос с още една година. Настоящият регламент изтича на 5 юни.

Споразумението за митата се прилага за плодове и зеленчуци, както и за селскостопански продукти и преработени селскостопански продукти. Промишлените продукти не се облагат от началото на тази година според Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.

Предстои решението да бъде одобрено от страните членки (Съвета) на ЕС. Когато това се случи, то ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС и ще започне да се прилага от следващия ден.