Анди Мъри сложи край на надеждите на Григор Димитров за класиране на ¼-финалите на Откритото първенство на Австралия. Олимпийският шампион от „Лондон 2012“ победи най-добрия ни тенисист с 3:1 сета (6:4, 6:7, 6:3, 7:5) в истински тенис спектакъл, продължил повече от 3 часа и 30 минути. Въпреки загубата, Григор Димитров поднесе неповторими емоции на българските фенове в иначе лежерния неделен следобед.

23-годишният българин се бори лъвски с поставения под номер 6 в основната схема шотландец, но необясними и наивни грешки в първия и четвъртия сет му костваха спечелването на поне още една част, а защо не и на мача.
В ключовите моменти си пролича, че Мъри е по-стабилният и рутиниран тенисист, а Григор все още изпитва трудности да спечели сет на свой сервис. Слабост, която му е коствала победи срещу големите имена в тура като Новак Джокович и Рафаел Надал, а днес и срещу Анди Мъри.

Припомняме, че през миналата година Димитров достигна до четвъртфиналите на надпреварата, където бе спрян от Рафаел Надал, докато шотландецът е трикратен финалист в Мелбърн.

Мачът започна вихрено за първата ни ракета. В първите минути на срещата Григор изцяло доминираше в разиграванията и набързо поведе с 3:0 гейма. Анди Мъри стартира пасивно, но постепенно засили оборотите и успя да изравни резултата. В 9-ия гейм първият сервис на Димитров напълно изчезна, шотландецът се възползва и реализира пробив, който му бе достатъчен за спечелването на първия сет. 

В началото на втората част Мъри имаше сериозен превес, а Григор все така не успяваше да намери началния си удар. С развитието на сета силите се изравниха и мачът се превърна в безмилостна битка и игра на нерви. След размяна на пробиви и близо 60 минути игра само в този сет, нещата трябваше да се решат в тайбрек. В него двамата атлети спретнаха невероятно шоу на централния корт. По-агресивен и изобретателен се оказа Димитров, който след няколко фамозни отигравания вдигна победоносно ръка и изравни сетовете.

Играта на високо ниво продължи и в следващата част. В 8-ия гейм Димитров допусна няколко неточности на бекхенд, които бяха с цената на пробив. Мъри бе безкомпромисен в последвалия сервис гейм и така след 2 часа и половина поведе с 2:1 сета. 

Григор откри четвъртия сет по перфектен начин – мощна игра и бързо 4:1 след 10 минути игра. По всичко личеше, че мачът ще се реши в пети сет, но силите на Гришо не стигнаха за това. Жалкото е, че Димитров водеше с 4:1 и 5:2, изглеждаше, че играта му върви, но допусна спад и наивни грешки. Така британецът сътвори обрат като в първия сет. И си върна на Григор за загубата на "Уимбълдън".

"Не очаквах да играем до толкова късно, но се радвам, че победих. Имах и доза късмет. Няколко мрежи, които се получиха направиха разликата. Много от геймовете вървяха равностойно. Двубоят тази вечер беше завладяваш. Надявам се, че ви е харесал. Григор е невероятен атлет, стига до топки, които другите не могат. Има страхотни удари и показва невероятен тенис", джентълменски коментира шотландецът след края на двубоя.

В следващия кръг Мъри ще се изправи срещу надеждата на домакините Ник Кирьос, който се върна от 0-2 до 3-2 сета срещу италианеца Андреас Сепи. На четвъртфиналите в Мелбърн продължава и Рафел Надал, който отстрани Кевин Андерсън (РЮА) с 3-0 сета. Следващият съперник пред Матадора е Томаш Бердих (Чехия), елиминирал Бърнард Томич (Австралия) също с 3-0 сета.

Схемата при дамите пък отреди на четвъртфиналите една срещу друга да се изправят две от най-красивите тенисистки в тура – Мария Шарапова (Русия) и Южени Бушар (Канада). Двете стигнаха до тук след категорични победи съответно срещу Шуай Пън (Китай) и Ирина-Камелия Бегу (Румъния). Напред в турнира продължава и световната №3 Симона Халеп (Румъния), остранила рускинята Янина Викмайер. В спор за място на полуфиналите, Халеп ще се изправи срещу друга рускиня – Екатерина Макарова.