Светкавично, почти единодушно (с въздържанието на "Възраждане") и с молба от ГЕРБ за ускоряване - така преминаха в парламентарната правна комисия на първо четене промените в НПК и ЗСВ, с които главният прокурор вече няма да е недосегаем и ще може да бъде разследван. А Иван Гешев мълча.

Днес на Пленума на ВСС обвинител №1 бе по-разговорлив - и не си спести ехидност и заплахи към мнозинството, което изведнъж се обърна срещу него. Заседанието се превърна в хаотичен спор за това кой точно живее в прокурорската станция на Боровец, кой колко плаща и кой посещава почивната база.

Междувременно и в Брюксел забелязаха сблъсъка между ГЕРБ и главния прокурор - европейското издание на "Политико" публикува очерк, в който нарече Гешев и Бойко Борисов с известните им прякори с мафиотски привкус у нас - съответно Каскета и Тиквата.

Северна Македония продължава със заяжданията с български граждани, след като миналата седмица не допусна наш евродепутат. Президентът Пендаровски одобри черния списък на българи, които няма да бъдат пускани в РСМ, защото действат против интересите на страната.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски пък подмина обичайните македонски епитети за българите и ни нарече "наследници на Радев" в обещание пред ЕС все пак българите да бъдат включени в конституцията на югоизточната ни съседка.