"Някаква форма на заплашване."

Така Атанаска Дишева - членът на ВСС, който най-често критикува Иван Гешев от първия му ден на поста, определи пред Нова тв думите му от вчера.

Както Клуб Z писа, в рамките на изслушване на главния прокурор по темата - има ли незаконно записани 150 разговора с политици, магистрати и цленове на Съвета, той отговори с думи: че "ще бъде интересно, ще има голям срам", както и че като прокурор следовател и полицай "ще докаже всичко".

Дишева днес припомни в ефира на Нова тв, че на нейния пряк въпрос - наистина ли има такива записи, обвинител № 1 отговорил, само, че ще направи разкрития в понеделник, когато е призован в Софийска градска прокуратура.

Запитана - тя притеснява ли се, върховната съдийка, почти се разсмя:

"Не, не ми е звънял - нито преди, нито сега. Аз нямам личен контакт с г-н Гешев."

Бе попитана и - има ли промяна в позициите на самия ВСС - по думите на министър Крум Зарков, че това, което се случва там, само преди седмици, не би могло да се случи.

Дишева напомни, че миналия четвъртък нейно предложение - да се обсъди темата около т. нар. взрив, както и всичко станало след това, бе отхвърлено. А пък вчера Пленумът изведнъж прие.

"Вчера за пръв път по някакъв начин започнахме обсъждане по тези въпроси", зачуди се Дишева

"Главният прокурор Иван Гешев не си дава сметка как се саморазобличава", заяви още тя.

По думите на магистрата разкритията, които напоследък обвинител номер 1 прави, всъщност говорят за нарушаване на Конституцията.

„Вероятно има някаква друга цел. Това да записваш други лица по време на частен разговор, без да ги предупредиш и да поискаш изричното им съгласие, несъмнено е нарушение на основен принцип в Конституцията”, коментира тя.

Тя каза, че са различни нещата: дали един висш магистрат ще говори с политици по принцип, какво е съдържанието на тези разговори, или какво е внушението за съдържанието на тези разговори.

Тя обърна внимание, че на прословутия си брифинг в понеделник главният прокурор сам разказваше как, след като шестима членове на съвета внесоха искане за отстраняването му, той е говорил с тях, с политици, с шефовете на апелативните прокуратури - да им иска сметка за това тяхно поведение.

„Никой от членовете на Висшия съдебен съвет не е длъжен да се отчита на г-н Гешев, още по-малко в подобна ситуация да му дава обяснения защо е внесъл предложение за неговото отстраняване. Те не са му подчинени”, коментира магистратът във връзка с признанието на главния прокурор, че е провеждал множество телефонни разговори след завръщането си от САЩ. 

Тя каза, че това - да им звъни да им търси отчет, меко казано, не е редно.

"Г-н Гешев потвърждава една отколешна теза, че членовете на Прокурорската колегия (на ВСС) всъщност взимат решения, каквито той иска - съответни на неговите желания."

Тя коментира и още нещо интересно: ако законът бъде променен и във ВСС вече трябват 13, а не 17  гласа за "импийчмънт", но процедурата срещу главния прокурор вече е стартирана, по кои правила трябва да протече тя - по новите или по старите.

Дишева заяви, че това е предмет на обсъждане, но най-общо - трябва да тече по по правилата, по които е започнала. 

Да звъниш на политик и да питаш "тази защо предлага да ме уволняват“ е ненормално

Същевременно по бТВ гост бе Нели Куцкова - изключително уважаван съдия, председател на Съюза на съдиите, а също и бивш член на ВСС, но и "жертва" на начините, по които той работи.

„Между съдебната и законодателната власт не трябва да има стена, трябва да се контактува, но за законопроекти, проблеми на съдебната система и работни групи.

Да се обадиш на народен представител и да питаш – „тази защо предлага да ме уволняват“ – вижда ми се ненормално“, коментира тя.

Повод бе признанието на Десислава Атанасова, че главният прокурор Иван Гешев ѝ се е обадил след изказването на Мария Габриел за внасяне на искане за отстраняването му.

„Когато бях член на ВСС, имаше сериозен натиск върху членовете от парламентарната и от професионалната квота за избора на Никола Филчев. Това не е от вчера, но по-рано беше по-културно и възпитано. Ако стане – стане.

Сега нещата са по-безогледни и гарнирани с използване на език, който е почти мутренски“, добави тя.

„Или нищо не говориш, или казваш всичко. Истината ще излезе наяве, но това с нищо не допринася за добрата работа на съдебната система. Аз съм убедена, че хората по ниските инстанции си вършат всекидневната работа и това няма да им попречи“, посочи Куцкова.

Според нея законопроектът, изработен в Министерството на правосъдието, е "най-добрият предлаган в рамките на действащата Конституция".

„Това, че не си предоставил информация трудно може да се докаже. Ако са само позорни действия – яли, пили, веселили и изложили – това не е престъпление. Когато един главен прокурор сам признава, че крие срамни тайни - това е един от най-големите ни проблеми.

Да заплашваш едни хора, които трябва да вземат решения въз основа на закона, че ще изкараш за тях мръсни тайни – продължаваме да задълбаваме в тинята“, допълни Куцкова.

"Не знам кой кого с какво държи. Ще наблюдаваме много грозни гледки и, за съжаление, не само ние. Позорът става европейски. Когато нямаш доверие в една държава, това се отразява на чуждестранните инвеститори“, каза още бившият председател на Съюза на съдиите.