"От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт.

От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи".

Това заявиха днес с декларация във фейсбук от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Късно вчера правната комисия в парламента прие на второ четене промените в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор - т.нар. "Крумови закони" по името на правосъдния министър Крум Зарков, който е вносител. Това стана с гласовете на ПП-ДБ, както и на ГЕРБ и ДПС, които доскоро твърдяха, че подобен механизъм би бил противоконституционен, но в предизборната кампания премислиха и дадоха заявка, че ще подкрепят.

Подкрепен бе и ключовият текст, с който т.нар. трима големи ще се освобождават вече с 13, а не със 17 гласа, както е сега. Този текст обаче вървеше с т.нар двойно мнозинство по отношение на върховните съдии - те да се избират и освобождават от Пленума на ВСС със съдийско мнозинство. Той не мина благодарение на гласовете "въздържал се" на ГЕРБ и ДПС. 

Или, според варианта, приет вчера, прокурорите може да имат тежката дума за избора на двамата върховни съдии. В прокурорската колегия има 11 души и още двама от парламентарната квота. Така излиза, че само те ще са достатъчни да вземат ключови решения по избирането и освобождаването председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, след като мина текстът за мнозинство от 13 от членовете на Пленума.

Правосъдният министър Крум Зарков, както и предшественичката му Надежда Йорданова (депутат от ПП-ДБ и член на "правна") на няколко пъти призоваха депутатите да преосмислят този текст, прилагайки като аргумент международните стандарти, при които прокуратура и съд не са приравнени - както направиха ДПС и ГЕРБ с гласуването си. Но безплодно.

Предстои окончателно гласуване в зала, където текстът може да бъде върнат във варианта на вносителите.

Кандидатът за премиер Николан Денков също коментира гласуването вчера в правна комисия.

"Освен имената, е много важно да видим дали този кабинет би могъл да работи нормално", посочи той.

И припомни, че първото им усилие е било да направят законодателна програма.

"Тогава ГЕРБ-СДС, лично Борисов, казаха, че ще приемат на сто процента "Крумовите закони", посочи Денков.

По думите му вчера в правна комисия е станало нещо доста различно, били са осакатени буквално част от текстовете.

"Ако отново започнем да подменяме текстовете, започнем да гласуваме закони, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, аз не знам дали бих искал да продължавам в тази посока", каза Денков.

Депутатът отбеляза, че много пъти е казвал, че едно правителство и парламент трябва да работи, за да постигне определени цели и да решава задачи. По думите му, ако задачата е да се оправи правосъдната система, това осмисля съставянето на правителство.

"Аз не искам да бъда лице, зад което ще направим отново подмяна на промените, затова е изключително важно законодателната програма да върви по начина, по който беше планирана", коментира още той.