Ясен Тодоров не бе освободен от Прокурорската колегия на ВСС от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба. Това стана леко абсурдно, тъй като се оказа, че директорът на следствието Борислав Сарафов, който всъщност предлага той да бъде махнат от поста, не му е... началник. Такъв му е главният прокурор.

Предложението внесе на 12 май прекият му ръководител Борислав Сарафов - веднага след като между двамата избухнаха драстични разногласия по повод т. нар. "атентат" срещу Гешев.

Днешният резултат - може да са каже - е и превес за Гешев срещу Борислав Сарафов в откритата война, която се води между двамата. Пък макар и временен.

Друго интересно е, че лагерът в Прокурорската колегия, който се обърна срещу Гешев, продължава да дава признаци, че е сплотен и непоколебим и поне в момента Главния няма мнозинство в 10-членната (трайно) колегия.

Кой кой е

Както обяви публично, Сарафов предложи на прокурорската колегия да освободи Ясен Тодоров като негов заместник.

Поводът бе свързан с прословутия "атентат" срещу Гешев и това, че Тодоров водел "собствена медийна политика" - изявите му не били стиковани с ръководството на НСлС (отделно Сарафов хвърли и по-тежки обвинения срещу двамата - че Гешев е наредил на Тодоров и той отвел на местопроизшествие "израелския ексепрт", б.р.).

На свой ред оттогава Гешев яростно защитава зам.-директора и бивш член на ВСС, който бе сред най-верните и на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

И двамата изтъкват, че никъде в медийните стратегии или в други правила няма изискване зам.-директорът да съобразява изказванията си с директора на НСлС.

Самият Тодоров бе назначен за зам.шеф на следстието по предложение на Иван Гешев - като за целта дори се наложи да се открива нова щатна бройка.

Днес, в отсъствие на Гешев на заседанието на Прокурорската колегия, бе съобщено, че Комисията по атестирането и конкурсите единодушно приема и предлага следното:

да се остави без разглеждане предложението на Борислав Сарафов за "разжалване".

Причината - процедурна

В свое контрастановище, внесено на 29, май Иван Гешев напомня на кадровиците закона - че зам.-ръководител може да бъде освободен от длъжност с решение на Прокурорската колегия, но по предложение на административния си ръководител.

Обаче чл. 150 от ЗСВ казва, че НСлС се ръководи "от главния прокурор пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването...". Само, че за да е второто, главният прокурор трябва да е възложил изрично на шефа на следствието такива правомощия. В своето контрастановище Гешев заявява, че не е подписвал акт за делегиране на такива правомощия.

Стефан Петров - един от тримата в прокурорската колегия, които продължават (засега) да са неотклонно верни на Гешев, припомни и факта, че именно главният прокурор е упражнил правомощията си, като го е предложил за назначаване – на 21 декември.

Стана ясно още, че Сарафов „не осъществява същински функции на административен ръководител“ в резултат на законови промени от 2009 г. и "в момента дори и чистачките в НСлС и целия административен персонал ги назначава главният прокурор".

Очаквано срещу идеята въпросът просто да иде "в коша" се обърнаха петима от шестимата, които атакуваха Гешев с искане самият той да бъде "импийчнат" (шестият - Огнян Дамянов, все още го няма, б.р.).

От Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Йордан Стоев и Светлана Бошнакова се чуха най-различни предложения:

- все пак да бъде изслушан Сарафов, за да се видят неговите аргументи - не може просто така случаят да приключи.

- ама, като бъде изслушан Сарафов, редно е да бъде поканен и изслушан и Ясен Тодоров (който също е депозирал възражение срещу предлаганото понижение).

- да се види в кои периоди Борислав Сарафов е бил и.д. главен прокурор - тъй като и такива случаи имало често.

- като цяло да се върне на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката, за да бъдел попълнен доказателственият материал.

Гергана Мутафова отправи към кадровиците кокретно запитване – колко заместници има директгорът на НСлС и по чие предложение същите са назначавани и освобождавани през последните 8 г.

Стефан Петров се опитваше да парира всички опити за тупане на топката, като каза че няма какво да се занимават - те изследвали въпроса дали предложението е направено от легитимен орган - единодушно приели, че не е направено от легитимен орган. И точка.

Макар, че се оплетоха в процедури, а двамата "верни" на Гешев - Стефан Петров (самият той - следовател от НСлС) и Евгени Иванов натискаха случаят по-скоро да приключи, мнозинството надделя.

Случаят ще бъде върнат на Комисията по атестиране и конкурси.

Гласуването бе 5:3 - колкото са напоследък гласовете и при обсъждания по други теми "анти-Гешев" в Прокурорската колегия на ВСС.