Българските евродепутати се оказаха разделени по въпроса за върховенството на закона в Унгария.

Това стана ясно от резолюцията, гласувана днес в Европейския парламент в Брюксел. Тя бе приета с 442 гласа „за", 144 „против" и 33 „въздържал се".

“За“ гласуваха и петимата ни евродепутати социалисти, както и тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Против“ бяха двамата ни консерватори – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Трима от Европейската народна партия (ЕНП) – Радан Кънев, Андрей Ковачев и Ева Майдел, гласуваха „за“. Въздържаха се съпартийците им Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков. Емил Радев не участва във вота.

Така 11 български евродепутати подкрепиха резолюцията, двама бяха против, а трима се въздържаха.

Европейският парламент изразява сериозна загриженост за събитията в Унгария в светлината на предстоящото й председателство на Съвета на ЕС. Състоянието на европейските ценности там допълнително се е влошило поради целенасочените и систематични усилия на правителството на Виктор Орбан и въпреки активирането от страна на Парламента на механизма по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС).

Последните опасения са свързани с приемането на закони без достатъчен парламентарен контрол и обществено обсъждане, както и със злоупотребата с позоваване на състояние на опасност, злоупотребата със защитата на лицата, подаващи сигнали за нарушения, за да се подкопаят правата на ЛГБТИ общността, и свободата на изразяване, както и нарушаването на социалните и трудовите права на учителите.

В резолюцията се осъждат кампаниите на унгарското правителство срещу ЕС, целящи да отклонят вниманието от неспазването на европейските ценности и системната корупция. Депутатите настояват Будапеща да приведе изборите в съответствие с международните стандарти, особено в светлината на предстоящите европейски избори през 2024 г.

Членовете на ЕП алармират за съобщения за методи на сплашване, като например посещения на тайната полиция в офисите на някои дружества, на стратегически части от промишлеността. Целта е поставянето им под контрола на близкото обкръжение на Орбан.

Годишният бюджет на Унгария за 2022 г. е изменян 95 пъти с правителствени укази. Това изключва възможността за надлежен контрол и говори за липса на добро финансово управление.

ЕП изразява и редица опасения във връзка със замразените" средства за възстановяване и съответните реформи.

Евродепутатите поставят под въпрос как Унгария ще може надлежно да оглавява ЕС през втората половина на 2024 г. с оглед неспазването от нейна страна на правото и ценностите на Съюза и принципа на лоялно сътрудничество. Не призовават Съвета да намери подходящо решение и припомнят, че ЕП би могъл да предприеме подходящи мерки, ако не бъде намерено такова решение.