Полският президент Анджей Дуда даде заден ход в петък по нов закон, създаващ орган за разследване на "руското влияние", след като критици, включително Европейския съюз и Съединените щати, изразиха загриженост, предаде Франс прес.

Само няколко дни, след като подписа закона, Дуда каза, че ще предложи изменение, което да попречи на комисията да налага строги наказания на лица, които разследва. По думите му "това елиминира голяма част от противоречията около законодателството".

Полша - съсед и верен съюзник на Украйна, която се бори с руското нахлуване - създаде комисия за разследване на граждани, които може да са се поддали на руското влияние.

Онези, които бъдат признати за виновни, могат да получат до 10 години забрана да заемат публични длъжности, свързани с публични финанси и класифицирана информация, според законодателството, което Дуда подписа в понеделник.

Критиците твърдят, че мярката, която управляващите консерватори въведоха само месеци преди парламентарните избори, ще бъде използвана за разправа с опозицията.

Европейският съюз във вторник заяви, че е „особено загрижен“ заради комисията, докато Съединените щати заявиха, че законодателството „може да се използва за блокиране на кандидатури на опозиционни политици без надлежен процес“.

В петък Дуда каза, че неговата поправка ще премахне строгите наказания.

Вместо те да бъдат налагани, комисията просто ще излиза с изявления, в които ще се посочва, че лицата са се  поддали на руско влияние и не може да се гарантира, че биха работили правилно в обществен интерес.

Дуда каза още, че ще предложи комисията да бъде съставена от експерти вместо депутати или сенатори.