Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че Швеция не трябва да храни големи очаквания във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО следващия месец във Вилнюс с оглед на присъединяването си към алианса, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

В интервю пред репортери на връщане от посещение в Азербайджан президентът заяви, че преди Анкара да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, Стокхолм трябва да направи повече, за да успокои турските опасения по отношение на тероризма.

По думите на Ердоган Турция не може да одобри митинги на терористичната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК) в скандинавската страна, съобщава електронното издание "Дейли сабах". 

"При сегашните обстоятелства не можем да имаме положителен подход (към присъединяването на Швеция към НАТО). НАТО не може да ни принуди да приемем Швеция, без да е направила нещо срещу тероризма. Ако вие не разрешите този въпрос, то ние не бихме могли с радост да одобрим във Вилнюс членство на Швеция", каза той, визирайки предстоящата среща на върха на НАТО, на която Швеция се надява, че Турция ще одобри кандидатурата ѝ за членство.

Ердоган напомни за срещата си по-рано този месец с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Истанбул. 

"Това, което му казахме, беше, че ако очаквате от нас да отговорим на очакванията на Швеция, на първо място Швеция трябва да изкорени дейността на тази терористична организация", посочи турският лидер, като добави, че докато двамата със Столтенберг са разговаряли, "терористи" са демонстрирали в същото време по улиците в Швеция. 

В турската столица днес в президентския комплекс в Анкара делегации на Швеция, Финландия и Турция водят решаващи преговори във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Това е четвъртата среща от постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция, създаден от трите държави, за да насочва и следи изпълнението на меморандума, подписан в Мадрид през юни м.г., който проправи пътя на двете скандинавски страни да започнат процес за присъединяване към НАТО.