Новият министър на здравеопазването проф. Хинко Хинков все още няма доклад за тайнствения апартамент в болница "Лозенец". Според него обаче случаят е за специализираните органи.

"Според мен това е проблем на службите. Този апартамент, за който не знае ръководството, няма документация и стои скрит – може да е някаква явочна квартира. Нека да кажат специализираните органи за какво е служел този апартамент", каза той пред Нова тв в неделя сутрин.

Хинков уточни, че чака доклада, трябва да го получи тази седмица. "Поръчах го още докато бях в Люксембург миналия понеделник, където бях на среща със здравните министри от ЕС", добави той.

Според министъра обаче принципно въобще не трябва да има привилегировани болници и болници за привилегировани хора.

"А такъв е случаят с т. нар. Правителствена болница, която продължава да е подобно място, макар да я отвориха за населението”, посочи той.

Проф. Хинков определи като "странно" обяснението на бившия директор на болница "Лозенец", по чието време е правен тайнственият луксозен апартамент на 500 кв. м, че в изграждането му не били инвестирани пари на лечебното заведение, а негови лични средства. 

"Не знам кой е този човек, който ще инвестира частни средства в държавна болница. Освен ако няма намерение да приватизира бившата Правителствена."

Проверки на болниците с държавно участие

Здравният министър обяви, че ще провери състоянието на всяка една болница, която е с държавно участие.

„Ще направя необходимия извод и оценка как се управляват държавните болнични дружества, защото това е ключово, за да преценим какви средства има в здравеопазването”, обясни той.

Хинков даде за пример "Майчин дом", където имаше протести и напрежение.

"Смятам сериозно и постъпателно да започна проверки по няколко горещи точки. Една от тях е „Майчин дом”. Проблемът с това здравно заведение очевидно е бил неглижиран до момента. Много внимателно ще прочета одитния доклад, който е на бюрото ми, и който получих в петък", уточни министърът.

Той възнамерява да прави кадрови промени в министерството, но по думите му нямало да има чистка. 

„В момента съм в процес на събиране на екип. Почти съм готов. Трябват ни опитни хора, които ако може да са неопетнени, ще е прекрасно. Опитните и неопетнени хора не се занимават с политика. Те се занимават със своите си неща, които ги вълнуват. Не им се скача в студената вода. Аз почвам да си задавам въпроса - защо скочих в студената вода? Но скочих, защото някой трябва да скочи. Хората се изтормозиха от несигурността”, отбеляза той.

Засега има официална информация за един назначен зам.-министър - проф. Илко Гетов.

Към момента нямало опасност за зараза за Черноморието ни

Министърът коментира и опасенията дали е възможно зарази да достигнат акваторията на Черно море след взривяването на язовира „Нова Каховка” в Украйна.

„За момента няма никакви данни, че има увеличаване на замърсяването. Правят се периодични проби, както винаги досега. Имаме готовност, ако се повиши замърсяването с ешерихия коли и ентерококи – да се увеличи честотата на вземане на проби. От специалистите, с които разговарях в министерството, получих уверение, че няма да се стигне най-вероятно до затваряне на плажове през целия летен сезон. Най-голямото замърсяване на морето всъщност идва от нашите води – отпадните води във Варна, промишлено замърсяване”, каза той.

И допълни:

„Не искаме да създаваме паника, нито да прикриваме нещо. Това е истината. Към момента няма опасност за нашето Черноморие”.

След като приключи отводняването и почистването на щетите от наводненията в България ще има и дезинфекция. Това е стандартна процедура, която да премахне всичко, което може да предизвика зараза, уточни Хинков.

По последна информация няма опасност от преливането на язовир „Огоста”. „Прогнозата за времето е благоприятна. Ситуацията е овладяна”, смята министърът.