Стотици танкери губят правото да влизат в пристанищата и да използват шлюзовете на ЕС.

Това предвижда 11-ият пакет санкции срещу Русия, одобрен днес от страните членки (Съвета) на ЕС.

Пакетът е насочен преди всичко срещу заобикалянето на наложените досега 10 пакета от санкции и има за цел да затвори вратичките, използвани от нарушителите. Новите мерки ще дават право на вторични санкции и ще огласяват публично имената на замесените в нарушенията компании.

Стотици застаряващи танкери съставляват т.нар. сенчест флот, превозващ руски петрол. Горивото вероятно е купено на цени над 60 долара за барел – таванът, наложен от Г-7.

Петролът е купен от редица фиктивни компании. Твърди се, че много от тях са свързани с Гърция, пише "Политико". Тези танкери изключват навигационните си системи, за да не се разбере, че акостират в руски пристанища или че претоварват горивото от други кораби в морето, за да скрият произхода му.

Мерките забраняват на заподозрените в такава дейност съдове да влизат в пристанищата в ЕС, независимо под какъв флаг са регистрирани. В определени географски райони те ще трябва да уведомяват най-малко 48 часа по-рано властите дали планират прехвърляне на товара от един на друг съд.

През последните месеци Русия увеличи значително износа на петрол за страни като Китай, Индия и Пакистан, припомня "Политико". ЕС пък внася от тези азиатски държави рафинирани петролни продукти.

Износът за Индия например е скочил главоломно от 1 на 63 милиона барела месечно само през април т.г. Същевременно индийският експорт на дизел за ЕС се увеличил десеткратно, а на самолетно гориво – с над 250 на сто.

Това обаче не представлява нарушение на санкциите. Г-7 иска да ореже руските приходи, но не и да дестабилизира световните пазари на петрола.

През май Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че износът на руски суров петрол е скочил с 50 000 барела на ден и е достигнал 8,3 милиона барела въпреки контрола на цените. Това е най-високият показател от началото на войната в Украйна през 2022 г.

Въпреки увеличеното производство на петрол приходите в руския федерален бюджет от изкопаеми горива през май са били с близо 36 на сто по-ниски, отколкото преди година.

Разширява се и забраната за сухопътен превоз на стоки към ЕС. Тя вече ще важи за ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Русия. Те няма да могат да се прикачат дори към камиони, регистрирани извън Русия.

Механизъм срещу заобикалянето на санкциите

С цел борба срещу увеличаващото се заобикаляне на санкциите ЕС ще засили двустранното и многостранното сътрудничество с трети страни. Брюксел ще им осигури и техническа помощ.

Само когато сътрудничеството не доведе до желаните резултати, ЕС ще предприеме бързи, съразмерни и целенасочени мерки. Единствената им цел е да лишат Русия от ресурси, които да ѝ позволят да продължава войната срещу Украйна. Това ще става под формата на адекватни индивидуални мерки срещу участието на оператори от трети страни в улесняването на заобикалянето.

Ако и тогава заобикалянето на санкциите продължи да бъде съществено и систематично, ЕС ще може да предприема в краен случай изключителни мерки. В такъв случай може единодушно да реши да ограничи продажбата, доставките, трансфера или износа на стоки и технологии, чийто износ към Русия вече е забранен. Това са продукти, предназначени за бойното поле, и технонолии. Мерките ще засегнат трети страни, чиято юрисдикция продължава да носи опасност да бъде използвана за заобикаляне.

Забрана за транзит

Разширява се списъкът на изнасяни от ЕС за трети страни стоки и технологии, забранени за транзит през територията на Русия – такива, които могат да спомогнат за засилване на руската военна и технологична мощ или за развитието на секторите на нейните отбрана и сигурност. Същото се отнася за стоки и технологии, предназначени за използване в авиацията или космическата индустрия, както и на самолетно гориво и добавки за гориво.

Контрол и ограничения върху вноса и износа

Съветът добави 87 образувания към списъка на тези, които пряко подкрепят руския военен и индустриален комплекс във войната срещу Украйна. Те ще подлежат на по-строги ограничения за износ на стоки и технологии с двойно предназначение.

В списъка са включени 4 ирански компании, произвеждащи и доставящи дронове за Русия, други образувания от трети страни, участващи в заобикалянето на санкциите, както и руски образувания, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за военния и индустриалния комплекс на Москва.

Разширява се и ограничителният списък със стоки, които могат да помогнат за технологичното укрепване на отбраната и сигурността на Русия. В него са включени електронни компоненти, материали от полупроводници, оборудване за производство и изпитание на електронни интегрални схеми и печатни електронни платки, прекурсори за енергийни материали и химически оръжия, оптични компоненти, навигационни инструменти, използвани в отбранителния сектор метали и оборудване за корабоплаване.

Забрана на медии

Съветът удължи срока на отнемане на лиценза за излъчване на още 5 руски медии RT Balkan, Oriental Review, “Царград“, New Eastern Outlook и "Катехон". Те са под постоянния пряк или непряк контрол на кремълското ръководство и се използват за пропаганда, насочена към гражданското общество в ЕС и съседните страни чрез значително изкривяване и манипулиране на фактите. Тази пропаганда е срещу европейските политически партии, най-вече по време на излори, както и срещу гражданското общество и кандидатите за убежище, етническите малцинства в Русия, сексуалните малцинства и функционирането на демократичните институции в ЕС и страните членки. Съгласно Хартата за основните права тези мерки обаче няма да попречат на споменатите медии да извършват в ЕС друга дейност като например проучвания и интервюта.

Край на газовата дерогация за Германия и Полша

Прекратява се временната дерогация за Германия и Полша, която им позволява да внасят суров петрол от Русия по северната секция на тръбопровода „Дружба“. Ако обаче петролът е с произход Казахстан или друга трета страна, той ще може да продължи да бъде транзитиран през руска територия и внасян в ЕС по „Дружба“.

Индивидуални мерки

Съветът реши да изготви списък със значителен брой допълнителни образувания и лица.