За прелюбопитно решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с което Испания е осъдена заради нежеланието на парламента да прати хора в техния аналог на Висш съдебен съвет, разказва днес БХК.

С решение от вчера по делото Лоренцо Брагадо и други срещу Испания, заведено от шестима испански съдии, ЕСПЧ в Страсбург осъжда Кралство Испания за нарушение на чл. 6, § 1 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – правото на справедлив процес и достъп до съд – затова че испанското законодателство не е предоставило законна процедура за своевременно разглеждане на техните кандидатури за членове на съдебния съвет - органът, натоварен с управлението на съдебната власт в страната.

Шестимата жалбоподатели са били в списък с 51 кандидати за свободните позиции в съвета през септември 2018 г. След две разпускания на парламента – през март и септември 2019 г. – и съответно предсрочни избори, парламентът все така не избира новите членове на съдебния съвет.

Жалбоподателите се възползват от правото си на жалба до испанския Конституционен съд и подават такава през 2020 г., като, наред с друго, се позовават на продължено бездействие от страна на парламента. През 2021 г. обаче и КС отхвърля жалбата им като просрочена, като решава, че тримесечният срок за подаване на такава жалба тече или от декември 2018 г., когато е изтекъл мандатът на предишните членове, или от декември 2019 г., когато се е конституирал новият парламент.

ЕСПЧ се произнася единодушно, че жалбоподателите имат право да участват в процедурата по избор на членове за съдебния съвет, а кандидатурите им да бъдат навременно разгледани от парламента.

Решението идва в контекста на продължено бездействие от страна на няколко поредни български парламента да проведат процедура по избор на членове от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на разгорещени дебати около отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и назначаването за изпълняващ тази длъжност доскорошен заместник главен прокурор Борислав Сарафов, припомня днес БХК.

"Изборът на нови членове на ВСС, предвид, че мандатът на настоящите е отдавна изтекъл, е императивно необходимо", коментира адвокат Адела Качаунова, директорка на програмата на Българския хелзинкски комитет за правна защита.

"Безкрайното отлагане на този важен избор, който трябва да се проведе изключително прозрачно и с максимален достъп до граждански контрол, ни изправя пред риск старият ВСС да избере нов главен прокурор така, както избра и Иван Гешев. Или напротив, Борислав Сарафов да остане продължително време изпълняващ тази длъжност. Подобно положение е конституционно нетърпимо", заявява още Качаунова. 

Клуб Z напомня, че с макар и оспорвано решение от 27 септември 2022 г. КС се произнесе, че органите с изтекъл мандат - каквито са и ВСС, и Инспекторатът към него, трябва да продължат да функционират заради правната сигурност.

Дори вчера, след гореща дискусия доколко е легитимен, самият ВСС стартира процедурата за нов главен прокурор, което би го поставило в безпрецедентна роля. Досега този състав избра и "тримата големи", задава се избор на "четвърти" такъв, заради предсрочно прекратения мандат на Иван Гешев.

Що се касае до парламента - той трябваше през 2022 г. да излъчи своите 11 членове от политическата квота (мандатът на сегашния Съвет изтече на 3 октомври, м.г.). Заради въртележката от народни събрания и предсрочни избори обаче, това така и не стана.

Нещо повече - при приетите неотдавна промни в НПК и ЗСВ законотворците решиха, че "зачеркват" и проведените избори в съдебната система, които излъчиха 11 членове на бъдещия съдебен съвет.